Скандал! Тошко Йордaнов: Татяна Дончева e предлагала на хора от ИТН да се отцепят срещу 500 000 лв.

В сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ – с името на майка ѝ и с изречението: „Знам къде живее“. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си.

 

Татяна Дончева e предлагала на хора от ИТН да се отцепят срещу 500 000 лв. 

Това скандални разкритие направи пред БНР председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ и заместник-председател на партията Тошко Йорданов.

По думите му Дончева е предлагала на хора от ИТН да се отцепят от парламентарната група на партията срещу половин милион лв., написани на “листче”.

Пред bTV Дончева отрече обвиненията и заяви, че иска Йорданов да изкара записите, на които уж се виждало, че тя посещава офиси на ИТН.

 

„Нямаме нищо общо с Орлин Алексиев. Татяна Дончева лъже“, заяви заместник-председателят на ИТН във връзка с думите на Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че Доган и Орлин Алексиев стоят зад партията на Слави Трифонов:

Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“, коментира миналата седмица Татяна Дончева в предаването „Неделя 150“.

„Орлин Алексиев беше от ГЕРБ, не виждам къде е връзката ГЕРБ – ДПС, те вярно, че са едно и работят заедно, то затова правят такава връзка“, отговори днес Тошко Йорданов и припомни, че в 45-ото НС е имало мантра, че ИТН ще са патерица на ГЕРБ, а в 46-ия парламент новата мантра е, че ДПС стои зад ИТН.

 

„Когато бъде изчегъртана ГЕРБ от властта и от организма на държавата, тогава нека си водим войни. Хубаво е да осъзнаят и другите партии, че има по-голямо зло. Ако останалите партии, които влязат в следващия парламент, осъзнаят, че големият враг е ГЕРБ, защото те са достатъчно силни и с достатъчно ресурси, просмукани са в цялото държавно управление и реално имат власт по места и тормозят хората, а нас да ни оставят на мира и да се съсредоточим върху големия враг“, каза Йорданов.

 

„Абсолютна политическа демонстрация за сплашване“, така Тошко Йорданов определи сигнала със заплаха за убийство на председателката на Народното събрание Ива Митева.

 

„Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ – с името на майка ѝ и с изречението: „Знам къде живее“, добави пред БНР той. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си.

 

„Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.“.

 

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: „Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това – чета и аз от медиите –  ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. … Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха“, добави той.

 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет:

„Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президентът Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона – за НСО и за изваждане на Бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор.

Що се отнася до съдебната реформа – за закриване на спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това Народно събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество“, посочи той

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидат на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство. По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава:

„Ние си защитаваме хората, особено когато са подложени на безпрецедентен натиск и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. … Има съзнателен план срещу него. … Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това – човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тука никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от „Демократична България“, което са юристи, само че той не е от тази клика“.

Йорданов изказа свое съмнение, че атаката е координирана, сигналите са основно на базата на публикации в „Дневник“:

„Дневник“ е всичко друго, само не и независим вестник, който няма нищо общо с „Демократична България“, заяви той.

 

„Аз не мисля, че обидих ГЕРБ, като казах, че са мафиотска структура, защото те са. Председателят им – този, дето беше министър-председател, какво му е миналото?! Какъв е Бойко Борисов?! СИК да не са били НПО с идеална цел?! Когато един човек е бивш от криминалните среди и в такава силова групировка и стои начело на една организация, тя каква е? Пабло Ескобар като е станал депутат, какъв е, да не би да е станал… от наркобарон рязко да се е превърнал в светец? Казвам само, че когато един човек има минало и е такъв, той не може да стане светец на другия ден. ГЕРБ наистина се държат като мафиотска структура. Така че какво съм казал по-различно от това, което смятат много хора?“, каза още Тошко Йорданов.