Скок и шок

Борсовият ток отново подскочи с почти 30% и така черните прогнози за средна цена на енергията от 500 лв. за мегават до април изглеждат напълно реалистични. Това е в пъти повече от заложеното в себестойността на стоките и услугите на производителите. А после започват да валят питанки по главите на всички ни откъде-накъде в магазина 50 лв. вече стигат само, за да кажем здрасти на кварталната магазинерка. Управляващите пък – бъдещи и настоящи, още отсега се питат как да обезщетят енергийно бедните българи, които лавинообразно нарастват.

Ето откъде идва белята. На БНЕБ търгуват частници и производители, които се събуждат милионери в един ден. АЕЦ „Козлодуй“ например, вече се поздрави с рекордна печалба, защото е държавно дружество. Частниците обаче си траят, за да не привличат вниманието ни, а там са най-сериозните коледни подаръци, които им правят, искат не искат, потърпевшите от либерализацията на пазара. Вярно, натрапиха ни я от Брюксел, но с любезното съдействие на заинтересованите политици и бизнесмени.

А можеше да стане на етапи, не ад хок. За да се избегнат резките скокове на тока и ценовия шок. С грижа за бизнеса и за хората. С грижа за България.

Нора Стоичкова

duma.bg