СЛЕДИЗБОРНОСТ

Изборите, братя и сестри, пак ни били изненадали. Все едно все се крият зад ъгъла и изскачат с издути бузи и оцъклен поглед, за да стреснат демократичните ни души. А ние, хлапетата на това объркано съвремие, пищим и бягаме през глава да се крием зад батко Фейсбук.

Хайде да видим колко са изненадващи тези избори. Продължаваме Промяната спечелиха първото място съвсем очаквано. Търсенето на аналогия с успеха на ИТН през юли е грешно, обаче. Защото всъщност ПП направиха всичко по абсолютно обратния начин на ИТН – не правеха кампания в сенките, обиколиха медиите и хората, говореха много, при това на език, който другите явно забравиха как да използват. С малко оптимизъм, от който измъченият избирател всъщност има нужда. Фиаското на ИТН след предните избори ще е истинско плашило в лозето на Кирил и Асен. Дали ще ги плаши достатъчно, че да не копаят същите грешки – ще видим тия дни.

Като стана дума за ИТН – не очаквайте те да кажат, че са недоволни от съсипващия си резултат. Всъщност са много щастливи, защото това беше позицията, която винаги са искали – малки играчи в парламента, които ще бъдат ухажвани и приети, без да носят отговорност, за която нямат сили и желание.

Да видим нататък. Нима някой се изненадва от третата позиция на ДПС? Когато видяхме Пеевски да се връща на бял кон беше ясно, че той идва за едно единствено нещо. Да пазарува. ДПС инвестира ужасяващо много пари този път, не само в съседна Турция. Чудовището не само е живо, то расте пред очите ни. Само че ДПС отдавна не е етническа партия, а нещо по-страшно. Религията, която ДПС проповядва сред населението, е отвъд Аллах или Христос и може да привлича все повече души, склонни да коленичат пред могъществото на черните пари.

Пързалката на БСП също не е изненада. Исторически тази партия се изчерпа отдавна. Един носител на миналото не може автоматично да е носител на лявото.

Не е изненада и провалът на ДБ. Да, това е провал и всяко друго определение би било обидно за всички десни избиратели, като мен – които не се отказахме и гласувахме отново за тях. Сега ще се наслушаме на анализи как ДБ и Лозан Панов взаимно си били прецакали кампаниите. Истината е, че те нарочно и напук решиха да не действат в синхрон, а на финала направиха напълно идентични грешки. Причината за това е в общия им генетичен недъг – болезнено его, кошмарно смесено с изблици на параноя. Враговете, които истерични търсите, скъпи ДБ и Лозан Панов, не са в мрачните белези на миналото, а в собствените ви сенки. Ако искате още нещо от нас, вашите избиратели, трябва да минете през много трудности, но да започнете с нещо лесно. Спрете да се въртите около себе си.

На финала на този ужасно дълъг коментар, в който нарочно пропускам да говоря за ГЕРБ, искам да спомена, че намирам за опасно присъствието на Възраждане в българския парламент. Този популизъм, с неприкрити нацистки пристъпи, зрелищна непросветеност и престъпен нихилизъм може да бъде само вреден за крехката, болнава родна държавност. Искрено се надявам Възраждане да бъдат изолирани в парламента и никой да не се опитва да се пазари с тях.

Та така, братя и сестри. Няма място за радост, но и ревът няма да помогне. Май ги няма – и мама Демокрация, и татко Късмет. Сами сме и е време да осъзнаем, че не сме хлапета и носим отговорност за всичко което сме направили. И най-вече за това, което не сме.

Радослав Бимбалов