След ГЕРБ и потоп

И тази зима времето си отмъщава заради безхаберието на властта години наред. Потърпевши обаче пак са обикновените хора. Десетки селища в Смолянско, Пловдивско, Хасковско и други региони на страната са под вода. Реки преливат, рушат се диги и мостове, пропадат пътища, а ниви и къщи се превръщат в руини. Повредени и занемарени съоръжения на „Напоителни системи“ също са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи (вж. статията „Спешно отпускат пари на наводнените райони„). Ситуацията е апокалиптична, затова и борбата с бедствието е сред първите приоритети на новото управление.

Странно защо „обяснения“ за този ад обаче трябва да дава новият земеделски министър вместо предшествениците му от ГЕРБ. Къде е сега словоохотливият Георги Харизанов? Къде е Иван Гешев? И къде са парите, раздадени за язовири и диги – над 500 милиона? Лесно е да обикаляш с джипката, да си правиш селфита с простосмъртните, да се хвалиш колко си грижовен за тях, прикривайки грабежа зад жалката си пропаганда.

Рано или късно истината изплува. Последиците от голямото плюскане са повсеместни и тотални. Природата ни го доказва по болезнения начин. А шайката няма шанс да избяга от възмездие – проблемите трябва да се назовават с имена. И всеки да си получи заслуженото, ако искаме да вървим напред.

Валентин Георгиев

duma.bg