След преговорите: Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

Москва прави две стъпки към Киев за деескалация на конфликта, каза ръководителят на руската делегация Владимир Медински след преговорите в Истанбул.

Той отбеляза, че срещата е била конструктивна. Според Медински предложенията на украинската страна ще бъдат докладвани на Владимир Путин.
Освен това Москва предложи на Киев да проведе среща на президентите Путин и Зеленски с едновременно парафиране на мирен договор от външните министри.

Договорът за сигурност е възможен дипломатически край на войната. Това разкри Давид Арахамия от украинската делегация за преговорите.

„Основното изискване на споразумението са ясни гаранции за сигурност за Украйна, които трябва да са подобни на 5 члена на НАТО. Тоест, ако Украйна е обект на агресия, имаме право да поискаме консултации в рамките на три дни, ако те не доведат до нищо, страните-гаранти трябва да помогнат с оръжие и дори да затворят небето“, каза още Арахамия.

„Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, Украйна ще бъде в състояние да определи статута си под формата на постоянен неутралитет, необвързаност и неядреност“, допълни той.

„Съгласно такива гаранции като 5-те члена на НАТО, ние няма да разполагаме чужди военни бази на наша територия и няма да влизаме във военно-политически съюзи. Но е фундаментално важно нищо да не противоречи на правото на Украйна да се присъедини към ЕС“, коментира той.

frognews.bg