След разследването на bTV: Главният прокурор внася жалба в Комисията за защита на личните данни

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги

Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита на личните данни в ролята си на гражданин. Реакцията идва ден след като разследване на bTV показа, че личната информация на всеки българин е застрашена.

Вчера ви показахме как за минути ЕГН-то ви може да бъде разкрито. Системата за придобиване на реални ЕГН-та е изключително проста и…законна.

„Не бяха установени нарушения на разпоредбите на ЗЗЛД” – това е оценката на Комисията за защита на личните данни, след като гражданинът, който сигнализира на нас, преди месеци е сезирал и институцията.

Когато имаме нечие ЕГН, лесно можем да видим здравноосигурителния статус, имотното състояние и участието в търговски дружества на човека, към когото проявяваме интерес.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги.

И личните данни на главния прокурор не са защитени. Той ще се жалва в Комисията за защита на личните данни като гражданин, а не в ролята си на обвинител номер едно. И се пошегува – поне сме се уверили, че здравните му осигуровки са платени.„Просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни и очаквам тя да си свърши работата, а самата Комисия дължи отговори”, отбеляза Цацаров. И вътрешният министър, чието ЕГН също излезе на светло, очаква мерки от Комисията.

„Не става въпрос само за лично пространство, а и за това, че може да бъде направена злоупотреба, вие добре обяснихте как”, каза Валентин Радев.

Системата ЕГН отдавна не е защитена и надеждна, коментира анализаторът проф. Михаил Константинов. „ЕГН-то е напълно пробита система и е добре, ако ще имаме някакви персонални номера, да направим нова система. Тази, която имаме в момента, е от 1977 г., време е да я обновим”, категоричен е той.

Комисията вече даде препоръки на администраторите на лични дании да вземат мерки. Днес методът, по който ЕГН-та могат да бъдат разкривани, все още работи.

 

loading...