След срещата със Зеленски, Ердоган призова за…

Турският лидер може да изиграе роля, каквато дори и Гутериш не е способен да изиграе

След като се завърна от Лвов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова международната общност за по-активно и отговорно участие за съживяването на дипломатическия процес в разрешаването на конфликта.

Припомняме, че вчера се проведоха разговори в Лвов с участието на турския президент Реджеп Ердоган, украинския президент Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН – Антониу Гутериш.
Ердоган заяви, че на тристранните преговори са били разгледани мерките за подобряване на ефективността на механизма за износ на зърно от Украйна.

След срещата в Лвов турският лидер заяви, че Истанбулските споразумения за износ на зърно от Украйна се изпълняват успешно. Според Ердоган от 1 август през морския хуманитарен коридор са изнесени около 625 000 тона украинско зърно.

„Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да засили позициите и влиянието на Анкара в Украйна с посещението си в Лвов“, пише изданието „The Independent“.
То смята, че посещението на Ердоган в Лвов е заради намерението му да засили влиянието на страната си в Украйна на фона на това, че Западът е сериозно притеснен от желанието на Анкара да подобри отношенията си с Москва.

Същевременно Киев може да оцени стъпките на турския президент като преговарящ.
Михаил Боцюрков, експерт от Киев, отбеляза, че Реджеп Тайип Ердоган се позиционира като „регионален държавник“, способен да води диалог със световните лидери.
Според Боцюрков, Ердоган е в „уникална“ позиция – географски, дипломатически и стратегически.

Турският лидер трябва да „изиграе роля, която дори генералният секретар на ООН Антонио Гутериш не може да изиграе“, заключава той.
Източник: blitz.bg