Словесните войни на ИТН вършат прекрасна работа на ГЕРБ и ДПС

Словесните войни на ИТН вършат прекрасна работа на ГЕРБ и ДПС. Като не можаха да изпълнят активната си мисия – да направят кабинет с плаващи мнозинства, сега замитат с словесни експлозии след щетите от провала си като хулят безогледно ДБ и ИБГНИ. Но се чудя какво точно печелят от това?

И си спомням за класиката, ако спориш с глупак, шансът да станете двама е огромен.
Факт е че е издълбана дълбока бразда между Слави и другите партии, и бъдещо управление ще бъде сложно. Факт е, че ГЕРБ могат да се върнат като първа сила, което е по-малката беда, по-голямата е че безобразните атаки на ИТН им осигуриха спокойствие и шанс на фона на дърлящите си ИТН, да изглеждат като солидна партия.

Не виждам как Трифонов ще спре, веднъж защото той повече няма да свири първа виола, и втори път, защото единственото, с което може да заработи е да ангажира в препирни ДБ и ИБГНИ, докато ГЕРБ и ДПС „възкръсват“.
За това да се върнем на важните неща.

Първо, ДБ и ИБГНИ да се върнат към целите на протеста, да поддържат надеждата и стремежа на хората за промяна, като върнат важния дневен ред на Промяната – съдебната система, Гешев, Кошлуков, корупция /до месец ще вкарат Турски поток в експлоатация и там се вършат зулуму за милиарди/, азерският газ е афера за десетки милиони, която не се разследва от служебния кабинет.

Смислените цели и борба не толкова срещу основния враг, а срещу проблемите на хората, са единствената котва на разума в това море от незадоволени амбиции и накърнени ега.
Второ, да се опитат да направят някакъв спешен позитивен дневен ред за законодателство в Парламента, актуализация на бюджет, ако не искат новините да покриват комисията за Буджака.
Неща за вършене.

Третият мандат докато не бъде изчерпан е цел, която трябва да се преследва но без условието – БСП да не го реализират с нейн мандат. Не е време за условия. При това равнище на конфронтация между ИТН и ДБ/ИБГНИ – не виждам проблем технически да стане с мандата на БСП и формулата служебно правителство плюс. Но именно този плюс е проблем, тъй като смениш ли един ще тръгне препирня защо да не се сменят и други и …. няма край. При всички случаи ако ДБ не иска БСП да реализира мандат, трябва да започнат да си говорят с ИТН, но преди това да имат единна позиция с ИБГНИ. Изобщо форматът е единна позиция срещу ИТН и да се договорят за минималните неща и кабинет до пролетта.

Главният аргумент – ИТН имат да губят най-много от избори сега.
И най-важното – да се използват консултациите при президента и президентската институция /която е направила служебното правителство/ се проведат консултации между четирите партии за служебен/редовен кабинет. Факт е, че президентската институция не трябва да прави кабинети но може да осигури посреднически услуги/терен за консултации.

Последно, президентските избори, ако бъдат проведени заедно с парламентарните или близки до тях отварят напълно различна перспектива относно политическо позициониране. Но за това следващия път. Важният в този пост призив е за намаляване на децибелите и ако ИТН не е способна, то поне ДБ и ИБГНИ да пренасочат вниманието си към други неща. Няма как да спрат ИТН да се гневят на другите, заради собствените им грешки. Да изпуснат парата.
Но няма смисъл да се фокусират върху ИТН, върху Слави, Тошко и т.н. – те не са главния враг.

Илиян Василев