СЛУГИНСКАТА СОЦИОЛОГИЯ ВИЖДА КАКВОТО Ѝ ПОРЪЧАТ

Алфа рисърч“ е агенцийка, която е известна с това, че в своите изследвания и прогнози обикновено бърка. С много. Друг е въпросът защо?
Тя, ако съдим по името й, едва ли е българска, и не знам защо следва да ѝ имаме доверие.
Например, в миналото, на парламентарните избори през 2001 г., според нейните прогнози червените трябваше да спечелят 107 депутатски места, жълтите – 49. Както знаем, действителността беше коренно различна – само 48 за червените и 120 места за жълтите. Налице е грешка от 245% (!) спрямо базата от 49%. На други предишни избори за президент тя предсказа категоричен успех на Петър Стоянов с цели 43% срещу 22% (2 пъти повече) на спечелилият ги впоследствие за голямо учудване на агенцията Георги Първанов. Тук не ми се изчисляват процентите на грешката, те пак са стотици.
Допустимата стохастична грешка в едно социологическо изследване е между 1% и 3%, обикновено 2,5%, не може да е 245%, никак! По белия нормален свят, ако една социологическа агенция сбърка над тази стохастичната грешка с 1-2 процента (не с десетки и стотици проценти, както „Алфа Рисърч“), тя пуска кепенците и служителите й бързо се преквалифицират в пазачи, келнери и русалки. Но у нас, където всичко е парадоксално, това не става. Напротив, агенцията залива с данни и анализи медийното пространство.
Интересни са интерпертациите на последното изпълнение на агенцията тези дни.
Почти всички вестници с глуповат възторг съобщиха, че според “Алфа Рисърч” след Украинската криза и анексирането на Крим, бил налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия. Спадът бил от 66% на 56%, както твърди някояси Румяна Димитрова.
Това не може да бъде истина! Първо, от тези данни следва, че в момента почти всеки втори българин (46%) няма позитивно отношение към Русия и руснаците, мрази ги, което е абсурдно и много далеч от истината. По данни на Демографския институт, 74% от българските граждани са позитивно настроени към Русия и традиционно изпитват топли чувства към руския народ. Второ, динамиката от 56% на 66% е абсурдна, не е възможна. Тя представлява растеж от 18% спрямо базата от 56%, нещо, което би смаяло и студентите първокурсници от специалността “Социология”, и те биха реагирали със подигравки и смях, тъй като им е известна инерционността и относителната статика на социологическите феномени.
Агенцийката твърди по повод Русия още по-тъпи неща – как нещо щяло да проличи: “Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал, ще проличи в следващите месеци.” Кои са емпиричните основания за това шпионско твърдение не е ясно, да не би анкетьорите да са задавали и въпроси за “проличаване”?
Наред с всичко друго “Алфа Рисърч”, според медиите, смятала, че “охладняването към Русия, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%).”
Излиза, че след многогодишното ни неприемане в Шенген ние, българите, сме все по-доволни от ЕС, и нашата подкрепа е вече близо 60%, което няма как да е истина, няма как двама от трима българи да си падат по ЕС, даже и поради простата причина, че повечето българи даже не знаят какво представлява той, за да го одобрят.
Според Демографския институт поддръжката за ЕС в момента е на ниво около 34-36%, като 28% нямат мнение по въпроса.
Най-фрапиращи са данните за нарастването, моля ви се, на одобрението към НАТО, и то нарастнало за кратко време с 23% (?!) спрямо базата от 38%, и станало 44%. Това е пълна глупост и като динамика и като статика.
Истинското положение е друго: доверието към НАТО е около 18% и напоследък даже спада на 16%, заради непопулярните войни, причинили бежанските потоци в Европа и у нас.
За методологическата страна на “изследванията” на агенцията не ми се говори.

Другарки социоложки, социологията все пак е сериозна емпирична наука, а не ала-бала и фантазии на лелки по телевизиите!

акад. Петър Иванов

Резултат с изображение за akd Petar Ivanov