Служебният кабинет разкри проблеми с „ин хаус” процедури, позволяващи финансиране без конкурси

Ще ви разясним как са вървели обществените поръчки досега. Ще ви обясним за така наречените „ин хаус“. Това значи да се дават големи суми пари без конкурси. Един от основните проблеми е бил в процедури „ин хаус” – вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране, без конкурси. Toвa обясни говорителят на Министерски съвет Антон Кутев.

Според министъра на регионалното развитие Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

По думите й 188 млн. са били преведени авансово от „Автомагистрали” ЕАД без обществена поръчка, обясни още министър Комитова.

„Автомагистрали“ сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.“, обясни още тя.

„Интересно е как има изключителни прилики по това как са се раздавали пари в министерство на регионалното развитие и в министерство на икономиката. В регионалното министерство се е наричало „Автомагистрали“, а в министерство на икономиката се нарича „Държавна консолидационна компания“. Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Frognews.bg