Служител на болница „Лозенец“: За всяка незаконна трансплантация в сметката ни влизаха над $ 20 000

В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция – твърди бившият маркетинг мениджър: „ И да иска някой да реагира – той няма време.

Служител с ужасяващи разкрития за болница „Лозенец“

Според източници на NOVA, в спецпрокуратувата и ГДБОП вече текат разпити на близки на трансплантирани пациенти, както и служители на болницата.

Пред NOVA говори бившият маркетинг мениджър на правителствена болница „Лозенец“ , който също е сред разпитаните. Твърди, че в лечебното заведение е имало незаконни трансплантации. А за всяка от тях, по думите му, в сметката на болницата са постъпвали над 20 000 долара.

Незаконните трансплантации в правителствена болница са факт – твърди Мишел Леви. В последните 7 месеца той изпълнява длъжността маркетинг мениджър в лечебното заведение. Разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи, твърди Леви.

“ Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова”, заяви Мишел Леви, бивш маркетинг мениджър в болница „Лозенец“.

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма, твърди Леви.

“Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, посочва още той.

Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”.

Донори и реципиенти се намирали бързо. Обикновено били хора с нисък социален статус, допълва Леви. Имало и точен алгоритъм за документацията, удостоверяваща роднинска връзка.разказва ни още бившият служител на болницата.

„По този същият начин ние сега с вас също можем да отидем пред нотариус, да се разпишем и да докажем, че сме роднини. В болницата, говорим в лечебната част и в историята на заболяването – никъде няма документи, удостоверяващи съвместимостта на пациента. Говорим за родствената връзка”, категоричен е Леви.

В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция – твърди бившият маркетинг мениджър: „ И да иска някой да реагира – той няма време. Законът гласи – 7 дни до трансплантацията. Винаги се чака последният момент”.

За всяка трансплантация в сметката на правителствен болница постъпвали над 20 000 долара, казва Мишел Леви. „Абсолютно легално по банков път, на база договор, който болницата сключва със съответната фирма”, посочва той.

epicenter.bg