Сметката не излиза с 5,5 млрд.лв. за концесията на летището

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe Coфия e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Това става ясно от oфициaлнoтo oбявлeниe за процедурата нa Министерството на тpaнcпopтa, публикувано в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС).  Сметката обаче не излиза с около 5,5 млрд.лв. Гoдишнитe възнaгpaждeния, ĸoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep нe пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.За 35 г., колкото е срокът, това са 630 млн. лв. При заложени 600 млн. евро първоначалната такса или 1,173,5 млрд. лв., това не прави 7,6 млрд.лв., а 1,773 млрд. Излиза, че третият терминал ще струва близо 6 млрд.лв., което не е сериозно. Втори терминал струваше 145 000 000 евро или 283,6 млн. лв.
Цифроманията е шок, след като досега се говореше за общ ефект от около 1,2 млрд. лв., като се съберат първоначалната вноска – искахме първо 600 млн.лв., после 550 млн.лв. първоначална такса и останалото – като вноски от дейността през годините. Сега покачването с повече от 6 пъти се обяснява с новия момент, поискан след включването на изключения преди това международен консултант за построяване на трети терминал. Странно е къде обаче ще се намери място за Т3, веднага коментираха експерти. 
Напомняме също, че при обсъждането в МС финансовият министър изрази съмнения за законността на документацията по отношение на обезщетенията. Т.е. всеки може да обещае всичко, но е важно какво ще бъде длъжен да компенсира, ако не го изпълни. Досегашният опит с приватизацията и концесионирането повече от 20 г. сочи, че незалагането на адекватни условия и санкции за неизпълнение, съчетана с липсващ контрол, води до многомилиардни щети за данъкоплатците.
Всички тези неясноти дадоха основание на опозицията да поиска, но незнайно защо не получи, въпреки задължението по закон и конституция на изпълнителната власт да я предостави, цялата документация и подробната конкретна информация по всички аспекти на сделката.
Концесията на летището ще е от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите ще бъде определена като концесия за строителство). Тя ще включва строителството на терминал 3, ако му се намери място, но също така и „предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището“, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи“. 
Следва: Кои са фаворизираните

http://19min.bg

 

loading...