Смешно е да плашат Русия със санкции

Глобални медии като CNN и BBC постоянно ни втълпяват как, ако не днес, то задължително утре Русия ще нападне Украйна. Става дума за елементарно пропагандистко клише, според което руснаците са агресивните злодеи, а на украинците е отредена /уж/ прекрасната роля на невинната жертва. В крайна сметка, изглежда, че самите автори на този бездарен сюжет все пак са повярвали в него, защото всеки ден изглеждат все по-изненадани от факта, че руснаците не нападат Украйна. Ако притежаваха поне капка здрав разум, авторите на тези глупотевини може би щяха да осъзнаят, че Русия няма никакво намерение да напада когото и да било. И не защото управляващите в Москва са миролюбиви ангели. Не, това са прагматично мислещи хора, които чудесно разбират, че едно евентуално нападение няма да им донесе нищо повече от това, което вече си имат.

Нежеланието на Русия да атакува Украйна обаче силно изнервя глобалния русофобски лагер. Защото така няма причина за налагането на поредните санкции. Кой знае защо САЩ и техните най-верни съюзници, като Великобритания например, са убедени, че едни санкции ще се отразят болезнено на Москва и даже биха свалили Путин. Забележително е как хора, които се мислят за велики политици, стратези и анализатори, не се учат от грешките си. Спомнете си какво стана преди осем години, когато в Украйна беше извършен преврат, в отговор на което Крим се върна в състава на Руската федерация. Тогава бяха наложени санкции срещу Москва, които трябваше, според думите на налагащите ги, ни повече, ни по-малко да свалят „антидемократичния режим на Путин“. Любителите на санкционните действия разсъждаваха така: бизнесът на руските олигарси почва много да страда и те се обръщат срещу властта; икономическото положение на обикновените руснаци се влошава и те също скачат срещу управляващите; в крайна сметка двете групи се обединяват, извършват нежна или цветна, или както искате я наречете, революция; Путин бяга, а на негово място идва някое либерално момче като Навални и всичко е точно. Великолепен сценарий! Само дето нищо от това не се осъществи.

В резултат на санкциите от 2014 г. Русия не само не пострада, а излезе по-силна. Както в икономическо, така и във военно отношение. През 2015 г. руските военни части за отрицателно време се разправиха с терористите от ИДИЛ в Сирия. Т.е. направиха това, което западните сили не успяха или не пожелаха да сторят дълго време. В същото време животът на обикновените руснаци съвсем не се разви така, както пророкуваха западните сценаристи. Хората не умираха от глад по улиците, гладни бунтове също нямаше. По всичко изглежда, че народът, или поне по-голямата негова част, няма никакво намерение да сваля Путин и да овластява някой, който ще бъде дуплика на Елцин и на неговото управление от 90-те години на миналия век.

Ама сега санкциите щели да бъдат несравнимо по-страшни, отколкото наложените преди осем години, не мирясват русофобите. Толкова ужасяващи щели да бъдат, че руснаците нямало да имат възможност да си изтеглят най-модните приложения на телефоните и като че ли изобщо щели да се лишат от телефони, таблети и всичко от този род. Вероятно наистина има хора, които са в състояние да се вдигнат на революция, ако възникнат проблеми с телефоните им, заради спирането на доставките от Съединените щати. Само че нима Съединените щати са единственото място, което захранва целия свят с необходимите части? Сещам се поне за още едно място, откъдето можете да си купите всичко, от което американците ви лишават. Вие също го знаете. Китай се нарича. Така че, ако се реализира толкова любимият на русофобите санкционен сценарий, основният ефект от тази реализация ще бъдат още по-засиленото сътрудничество между Москва и Пекин. А това е най-големият кошмар на Вашингтон. От там постоянно ни обясняват как правят всичко възможно, за да не се задълбочава руско-китайският съюз. Има една много симпатична ирония във факта, че евентуалните санкции срещу Русия ще предизвикат не разпада ѝ, а засилването на връзките с Китай.

Ако все пак държат на санкциите, антируските сили ще трябва да си измислят друга причина. Защото тази за „руското нахлуване в Украйна“ явно няма да се осъществи. Кремъл явно няма да направи това. Дори и украинският президент Зеленски призна този факт. Управляващите в Москва се държат така, както всички управляващи във всички уважаващи себе си държави – грижат се за националната сигурност. Причината, поради която Русия никога няма да се съгласи с членството на Украйна в НАТО, е същата, поради която САЩ няма да приемат Мексико, да речем, да членува в ОДКБ. Подобно членство би застрашило американската национална сигурност. Американците няма да го допуснат. И ще бъдат напълно прави. Руснаците също ще направят всичко възможно, за да защитят своята национална сигурност и поради тази причина няма да позволят в Украйна да бъдат разположени ракети, които за няколко минути могат да поразят основните им градове. Все си мисля, че двете държави в крайна сметка ще се договорят. Независимо от моментната войнстваща реторика.

Коментар на Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“

БНР