Смятам, че едни 10 тояги на голо на отчето ще е добро разрешаване на тоя проблем

Днес гледах репортаж по телевизията за скандал в църква в Несебър, в която привърженици на Възраждане (така казаха) са свалили от църквата закачено украинско знаме.

Даваха и две женички – украинки,, които нещо се възмищаваха. В интерес на истината не ги слушах много.

Даваха и отчето, който обясняваше, как това си било вътрешно-църковна организация и двете дами били християнки и миряни.

Мисля да изкажа и аз своето мнение.

Не знам защо изобщо намесваха жените от Украйна в репортажа. Все едно аз като бях в Синята джания в Истанбул да ми правят интервю ?!?

!!! Не са виновни жените. Те си се молят и изповядват религията си!

!!! Не мисля, че са виновни и привържениците на Възраждане. Те също са християни, плащат си данъците, вероятно са дарявали и на съшата тази църква!!!

!!! На отчето обаче някой трябва да му удари десет тояги на голо. Не за друго, а защото в двора видях боядисани 2 големи яйца (с човешки ръст) с цветовете на украинското знаме!

Обаче двойният аршин ме съсипва. Арменците са също християни. да сме слагали техни знамена по църквите? В Ирак има християни. Да сме слагали иракски знамена по църквите?
Щото и руснаците са братя християни, или не?

Аз разбирам съпричастност с бежанците, помагам с каквото мога и то от сърце, но наистина не мисля, че мястото на украинските знамена е в църквите! Дори ако трябва да бъда честен не смятам, че и мястото на българските знамена е в църквите. те би трябвао да са извън светския живот. Нали това им е смисъла?
Но да закачиш украинско знаме в тези времена си е точно прокаване на светска идеология.

Затова смятам, че едни 10 тояги на голо на отчето ще е добро разрешаване на тоя проблем.

Следващите дни ще гледам пресата на Светия синод за официално изявление по този казус и ако си затраят и не вземат отношение обещавам, че нито една стотинка вече няма да дам на българската партиаршеска църква. Нито една свещичка няма да купя!

Просто не става така. мен такива духовни водачи не ми трябват. Трябва ми някой, който да се грижи за духовността на нацията, а не да ми прокарва светска политика!

Разбирам да отслужим молебен за украинските бежанци. Първи бих се наредил да искам прошка. Разбирам да организираме събиране на помощи – аз самия организирам. Но да ми се правят на ощипани и да ми прокарват пропаганда – мерси. Губят моето уважение.

Ще следя светия синод и ако не излязат със становище ще им пиша. За мен е важно да знам какво мислят. За вас не е ли?

Vassil Kendov