Собственикът на Telenor и bTV загина в авиокатастрофа с хеликоптер

Милиадерът Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер, която отне живота на още четирима души. Инцидентът се е е случил в неделя до глетчера Кник по време на пътуване в американския щат Аляска. Има един оцелял, който е в тежко, но стабилно състояние, съобщава ”New York Times”.

Предстои разследване за причините, довели до падането на машината Airbus AS350 B3. Вертолетът е нает от хотела, в който е отседнал Келнер. С него са пътували още един гражданин на Чехия, както и двама екскурзоводи.

„За 17 години, откакто работим, за първи път ни се налага да се изправим пред събитие с такива мащаби“, пише в позицията на хотела, в която се изказват съболезнования към близките на загиналите. Представител на луксозната къща за гости в Аляска коментира, че не знае какво може да е причинило инцидента.

56-годишният Петр Келнер, най-богатият чех, e собственик на Telenor в България от 2018 г., a през октромври м.г. придоби и „БТВ Медиа Груп“. Той е мажоритарен собственик на регистрираната в Нидерландия PPF Group, която управлява активи в цял свят за почти 49 млрд. евро. В световната класация на списание „Форбс“ Келнер е под номер 68, като личното му благосъстояние възлиза на 18.5 млрд. долара. Той е женен с 4 деца.

Келнер опита да влезе в българския пазар през 2018 г., когато почти бе договорил покупката на медийната компания „Нова броудкастинг груп“, към която се числят Нова телевизия, каналите „Диема“ и т.н. Впоследствие обаче българската Комисия за защита на конкуренцията отказа сделка на PPF със скандинавската „Модърн Таймс Груп“ за Нова телевизия и компания на стойност 185 милиона евро. Месеци след това „Нова броудкастинг груп“ се озова в ръцете на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които в края на 2020 г. пък я продадоха на собственика на „Виваком“ – „Юнайтед груп“.

На 6 октомври м.г. Европейската комисия разреши на фонда на Петр Келнер да придобие нейната компания- майка CME. Сделката бе извършена според правилата на ЕС за сливанията и в нея българската КЗК имаше минимално участие. Освен Би Ти Ви, в активите на СМЕ влизат още телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената цена на придобиването на фирмата, чийто акции се търгуват на няколко борси, бе 2,1 милиарда долара.

Frognews.bg