Соня Момчилова: Доживяхме пълната нетърпимост към журналисти, които имат собствена гледна точка

„За мен е необяснимо как е възможно, и то хора от гилдията, да настояват за това да бъде отнемано правото на изразяване, а и на хляб, на журналист“, това заяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова

„Пророчески ни се стовари да се следва една линия, да се информира по един начин. Доживяхме пълната нетърпимост към онези журналисти, които се осмеляват да имат собствена гледна точка и да я отстояват. Това за мен е все още необяснимо, от друга страна е покъртително и много болестотворно за медийната среда, за медийния климат, за здравето на медиите“, продължи Момчилова.

„Имаме едно откровено цитиране на опорки, на лозунги, на праведни, правоверни фрази, а това в пропагандата се нарича хиподермична игла. Твърде е подкожно, когато заиграваш с емоциите на хората, когато ги караш да се чувстват от правилната общност, от хуманната общност, на тях им е по-лесно. Защото и бездруго се живее трудно днес“, добави тя.

„СЕМ се ползваше с образа на бухалка, а сега търпим упреци, че не сме твърда ръка, че не санкционираме и репресираме достатъчно“, подчерта Соня Момчилова.

Относно предстоящия в края на юни избор на генерален директор на БНТ Соня Момчилова заяви:

„Това трябва да е независим политически човек, задължително с опит в медиите, който да е дишал телевизионен или радио „керосин“, който да познава проблемите на един много тежък организъм, и застаряващ, какъвто е БНТ. Не си представям авантюрист, по-скоро визионер, с много опит. Телевизията има нужда от помъдряване. От опитни хора, които могат да отстояват и толерират личната позиция“.

„Всеки повод да се говори за разширяване на СЕМ е опит за допълнителното му политизиране“, смята Момчилова, според която сегашният брой на членовете на регулатора е достатъчен.

По темата за промените в Закона за радиото и телевизията председателят на СЕМ изтъкна, че не знае „коя е версията, върху която трябва да се съсредоточим“.

„Този закон ограничава, но не е невъзможно в неговите рамки да се вземат добри и здравословни решения за медиите“.

„Заседанията на СЕМ ще се излъчват и ще могат да бъдат наблюдавани в реално време“, подчерта Соня Момчилова.

https://eurocom.bg/