Сори, ама гоу хоум!

Задавам си въпроса какво би се случило, ако американско ранчо бъде атакувано (макар и по време на учение) от въоръжени войници. Дали собственикът – а знаем, че повечето американци държат в домовете си цял оръжеен арсенал – няма да отговори подобаващо.

Питам се и какъв отзвук би имала атака от армията в производствен цех на територията на САЩ. При това става дума за американската армия, а не за чужда – такава в САЩ никога не е имало. Скандал е меко казано.

Но у нас – няма проблем. После следва едно „сори“. А военният министър с усмивка се опитва да оправдае чуждото нашествие: какво толкова е станало, грешка някаква; важното е, че учението със „съюзниците“ е минало добре и националната ни сигурност не е застрашена.

Само че е. И то – отдавна. Защото през последните години България се превърна в колониална държава, без собствена политика, изцяло зависима от амбициите за световното господство на САЩ. И подобни капризи са поредното доказателство за немощната и слугинска позиция на т.нар. ни управленски елит.

Позиция, която е достойна за съжаление и презрение, защото не отговаря нито на интересите на българския народ, нито на желанията на обикновените хора.

И този случай ще бъде заметен с лека ръка. В най-добрия вариант някой чиновник или офицер от низшите чинове ще бъде наказан и толкова. А проблемът е много по-дълбок.

Проблемът е, че най-добрите ни летища бяха превърнати в чужди бази, а самолетите и ракетите ни – нарязани за скрап; че на територията на България има чужда войска; че при евентуален конфликт между великите сили сме в ролята на пушечно месо. Инциденти като този само ни показват, че чуждите войници тук могат да правят каквото искат.

И ако страната ни изведнъж реши да промени геополитическата си ориентация, тази войска може да излезе от базите си и да подкрепи някой майдан или нежна революция.

Затова, вместо да мълчим страхливо, ако ни е останала капка национално достойнство, нека припомним на американците един израз, който звучи навсякъде, където си пъхат носа: Янки, гоу хоум!

автор: Боян Бойчев

duma.bg