София на две скорости

Щели били да забранят каруци в центъра на София по време на европредседателството, закани се „Пътна полиция“. И каква стана тя? Забранява се нещо, което вече е забранено отпреди повече от десет години.
Що ни занимават с неспособността си да прилагат законите? Пардон. Публично ни информират, че може и така, ама и иначе. Не е ли това лицемерие – за „пред чужденците“ проблем няма, а нас кучета ни яли. Като свърши председателството на Съвета на ЕС – пак каруци по улиците и заспали контролни органи по кафенетата и под дърветата.
И що е цялото напрежение? Да се покажем пред Брюксел такива, каквито трябва да бъдем, а като си заминат бюрократите – да потънем пак в познатото правоприлагане.
Като мислят толкова как да не се изложим пред Европата, защо не вземат за шест месеца да оправят онези неща, заради които наистина сме за срам и позор. И на опашката в ЕС. Например доходите, а? Глупости! Това не ни излага толкова, колкото каруците по булевардите, нали? Така мислят родните управници, които се чудят как по-мазно да се наведат пред брюкселските началници.
Харесва ли ви или не, но София е на две скорости. Една – по време на европредседателството, а друга – преди и след това. Тръгнали иначе небостъргачи да вдигат и да избират инвестиционните интереси пред закона. И сега с каруците пак е същото. „Водачите“ им ровят по контейнерите всеки ден, но няма кой да ги види. Или ги вижда, символично ги предупреждава и глобява, но най-паче подминава. За пред чужденците ще им свият перките, а после те ще се развихрят двойно, за да наваксат пропуснатото.
Казаха ни го – ще замажат с баданарката и ще приложат закона тогава, когато на тях им отърва. Щото трябва да покажем лъскавата страна на Брюксел и да оправдаем милиардите им. А след това – пак чатала на врата, разруха, парата в техните джобове и дий, коньо, дий!
Не е това държава, ей… Пълна цигания.

Ина Михайлова

Свързано изображение

http://duma.bg