Социолози: ДБ могат да потопят ПП с третия мандат

Следизборната ситуация ще се окаже доста по-сложна

Социолози са на мнение, че е от голямо значение кой ще вземе третия мандат.

Според Първан Симеонов за ПП няма да е никак лесно да обяснят защо ще отидат на избори.
В същото време, ако ДБ отиде, Христо Иванов е решен на действия и ще направи всичко по силите си за съставяне на кабинет.
Ако не друго, то това ще се превърне в добро политическо говорене.

В същото време ПП са в дилема. Те много добре мислят, че трябва да се състави правителство и са прави, че в момента са в добра позиция, подчертава Симеонов.

„ДПС, ГЕРБ и Възраждане искаха да ги свалят, но им изписаха веждите. ДБ все по-малко си вярват за правителство. Идеята на ПП обаче е, че са в добра позиция и искат да скачат на избори“, допълни той.

„Чисто институционално всичко има своята логика. Опитът да се състави правителство в рамките на този парламент ще се блъсне в стената, защото четворната коалиция се провали два пъти и няма как да успее трети. ПП очевидно изпитват политическа ревност в това, че ако ДБ направи експертен кабинет, техните водещи позиции ще потънат. Няма да имаме кабинет в това НС“, заяви политологът Цветанка Андреева.

Според Симеонов ще е много странно, ако ДБ и ПП се скарат, но пък в същото време се намират в доста деликатна ситуация, имайки предвид факта, че ПП взе голяма част от електората на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Според експертите битката ще бъде между ПП и ДБ, тъй като имат един и същи електорат. Следизборната ситуация ще е доста по-сложна и затова тя може да се окаже големият проблем.
Източник: blitz.bg