СТАДИОНИ….ИСКАМЕ СТАДИОНИ

Баце днес дойде в Пловдив да нагледа стадион „Христо Ботев“, който от години стои на основи. И също днес правителството отпусна 2 500 000 лева за стадион на „Арена Арда“ в Кърджали. От изявите на Главната Мутра оставаме с впечатление, че на проспериращата, цъфнала и вързала държава, само стадиони и магистрали не й достигат. Ама той ударно наваксва.

Спортът е много важен. Не толкова за изявените спортисти и мачовете на Баце, а за хората, най-вече за децата. Но…..за тях няма. В училището на сина ми няма дори съблекалня за децата и „спортуват“ по дрехите, с които са отишли на училище. Физкултурният салон изглежда като излязъл от хорър филм. И говорим за училище в центъра на Пловдив, а не в село Долно Нанагорнище в Северозапада. В колко училища има съвременни физкултурни салони? В колко има басейни? В колко има осигурени безплатни спортове за децата? Няма! Не е атрактивно някак си. Не могат да се измъкнат политически дивиденти от таз работа.

А масовият спорт е много по-важен от стадионите за мачлета на Баце. По-рано децата спортуваха. Сега само гледат по телевизията спорта, или родителите им си плащат солени такси, за да ги изпращат в частни и общински спортни клубове да се пораздвижат. Условията, при които тренират спортистите ни, са отчайващи и е цяло чудо, че все пак имаме някакви резултати. Но докога?
Докога Баце ще дава нашите пари за неговите приоритети, които нямат нищо общо с приоритетите на народа.

За довършване на болницата в Ямбол няма пари, за заплати на лекари и медицински сестри в болницата на Видин няма пари, закриват се болници заради липсата на пари. Колкото и да се хвали Баце, пари за учителите няма, а това, което той се хвали, че отпуска, е крайно недостатъчно за напрегнатата и отговорна професия на учителя. Но за мачлета има. Защо ли? Може би защото разчита за изборите на фен клубовете на спортните /футболни/ отбори. И защото има някакви взаимоотношения със собствениците им.

В държава, в която хората едва оцеляват, се строят фитнеси на открито, които буренясват в изоставените села, строят се спортни зали в градчета с няколко хиляди души население от възрастни хора, строят се стадиони, държавата дава пари за гориво и охрана, за да може Баце да ходи в работно време да си рита мачлета….

Искаме стадиони. Като в Чили. По-големи, за да можем да съберем на едно мачле престъпниците. А народът да е публиката.

Елена Гунчева

loading...