Станислав Тодоров: България няма да студува заради липса на газ

Сключеният дългосрочен договор с Азербайджан осигурява едва 1/3 от потреблението на газ в страната

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров бе категоричен, че никой в България няма да студува поради липса на газ.

Той обаче подчерта, че трябва да бъдат взети сериозни мерки, което би могло да стане само при наличието на стабилно правителство.
Докато такова липсва, никой не може да гарантира, че страната ни ще успее да премине през тази криза, категоричен бе Тодоров.

Председателят на КЕВР посочи, че сключения дългосрочен договор с Азербайджан осигурява едва една трета от потреблението на газ в страната.
В този ред на мисли Тодоров посочи, че Газпром са добре дошли да предоставят газ в България, но при изпълнение на условията при сега сключения договор.

„Ако аз трябва да взема решение – нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят“, подчерта той в отговор на въпрос трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през този месец ще получим втечнен газ от САЩ.

Междувременно Станислав Тодоров информира битовите потребители да се подготвят за среден ръст на цената на кубик вода с около лев.
На въпрос дали съществува риск цената на тока и парното също да скочат за новия отоплителен сезон, Тодоров заяви, че за момента КЕВР е взела всички мерки увеличението да бъде минимално.
Източник: vesti.bg