Стефан Софиянски: ГЕРБ копират модела от преди 1989 година

Бившият служебен премиер на България и кмет на София Стефан Софиянски е на мнение, че страната ни е министерска република, въпреки че в Конституцията е записано, че е парламентарна. По думите му това е така, защото водещ е Министерският съвет.

„Това като концепция и разбиране е лява партия. Те фактически копират модела, който беше преди промените от 1989 година“, заяви Стефан Софиянски в пред телевизия“ България он ер“.

Той обясни още, че има смесване на функции и неяснота в управлението и даде пример с това, че Народното събрание се бърка в работата на изпълнителната власт. „Има и лошо разпределение на отговорностите и правомощията“, добави още бившият столичен кмет.

Стефан Софиянски разказа също и за проект на нова Конституция, която е подготвил заедно със свои съмишленици. Бившият служебен премиер обясни, че техният проект се базира на по-съвременна форма на управление и съдържа изцяло нова глава – „Публични финанси“.

„Тя определя паричните потоци и парите се движат отдолу нагоре. Всеки има ясно определени функции“, подчерта Софиянски. Той коментира още и българското председателство на Съвета на Европейския съюз и заяви, че България е объркала приоритета, който да изведе.

Стефан Софиянски каза също, че се надява на обединение на десните партии и самият той не изключва връщането си в активна политика заедно с партията си „Съюз на свободните демократи“.

Стефан Софиянски: ГЕРБ копират модела от преди 1989 година

cross.bg

loading...