Стефан Янев: Бихме гласували за изпращане на оръжие на УКрайна

„Български възход“ би гласувало за изнасяне на оръжие за Украйна. Важно е какво правим за държавата и българския бизнес. Това обяви председателят на „Български възход“ Стефан Янев по bTV. Нека направим правителство, след това ще осигурим прекрасни зрелища на хората, каза той.

Относно притесненията на президента и на БСП, че давайки оръжие на Украйна ставаме част от войната, Стефан Янев напомни, че Русия вече ни обяви за неприятелска държава и едностранно ни спря газа.

Въпросът е не дали сме неприятелска държава, а какво ще правим оттук-нататък за себе си, за българската държава и за българския бизнес, посочи в заключение лидерът на „Български възход“.

Ако мандатът дойде при нас като парламентарна група, ние сме готови да говорим в самата парламентарна група и с коалиционните партньори – първо с „Да, България“ и в низходящ ред, с всички ще говорим“. Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

По думите му, правилна е позицията на ГЕРБ и тяхната готовност да подкрепят правителство и с втория, и с третия мандат.

„Направата на правителство е важен жест към всички българи, независимо дали са гласували, или не“, заяви Стефан Янев.

Според него бюджетът трябва да се гледа едва, след като има конструкция, която да предложи и да направи правителство.

Стефан Янев заяви, че ще гласуват против хартиената бюлетина и не само за утвърждаване на машинния вот, но и за неговото разширяване – електронен вот.

„Готови сме да водим диалог за неговото разширяване. Всичко може да бъде разменна монета, но нека тези разговори да ги водим открито, честно пред очите на хората и да забравим обвиненията за нечие задкулисие, че сме се договорили нещо“, каза Янев.

По отношение на изнасянето на оръжие за Украйна, Стефан Янев отбеляза, че принципно го подкрепя.

„Прифронтова държава сме, войната е близо до границите ни. Принципно казвам – да, може да дадем оръжие и от една страна от гледна точка на българския бизнес – произвежда, продава, от гледна точка на инвентара на българската армия – въоръжение, платформи, това, което има в българската армия, от гледна точка на солидарността – това е добре, но нека да погледнем първо какво имаме, дали е достатъчно. Това е една преценка, която всеки може да я даде от гледна точка на познанията и разбиранията. Аз съм съгласен, че нямаме достатъчно, нямаме излишно. Ако имаме разговори с нашите съюзници от НАТО и ЕС, да разменим едно с друго, но те трябва да започнат сега и веднага“, заяви още Стефан Янев.

Източници: бТВ, novini.bg, epicenter.bg