СТИГА СМЕ НОСИЛИ „СРАМА ПО ЧЕЛОТО“!

„А, не, тоя път позорът няма как да бъде потулен с мушване под полата на баба. Нито с изключване на телефона и тридневна карантина в село Татарево, за разсейване на дима от напушването. Нито пък с появилото се в последните минути видео под герба и знамената на България и ЕС, в което уплашеният подлизурко, опрятно сресан – и насъветван от менторите си – дрънка пустословия, но не заявява, че ще си подаде оставката, а се прави на мъченик.

Тоя път ще си вземете под мишница недоразумението Наско от Хаско(во) и ще го изхвърлите в най-близката кофа за … насковци. Търсете му работица – да къса билети на входа за концерта на някоя чалгаджийка, да окопава цветни лехи, да разнася рекламни брошури. Или да се върне към основното си занятие – продавач на пици. Прилича на актьора Ейдриън Броуди от „Пианистът“, така че може да заработва и като статист.

Може да печели честно залъка си, без да се превръща в посмешище. Как ви хрумна бе, политически марионетки, да го назначавате „министър на културата“. Какво е за вас понятието „култура“? Постен придатък към Министерския съвет, в чийто кабинет можете да набутате всеки сульо-пульо? Не виждате ли, че Наско не е дорасъл дори до умственото равнище на средностатистически 32-годишен мъж? Защо плюхте в лицето на България, чиято мисия сред народите на тоя свят, е тъкмо културна и цивилизационна ?“

„Знам защо сте го назначили. Защото сте същите като него. И предшествениците ви гербопитеци са същите. Ако ви подложим на елементарен тест за обща култура – не за средношколци, а за седмокласници, ще лъсне пълната безпросветност и духовна нищета на всеки от вас. Впрочем тя и сега крещи – от всяка ваша дума и дело. Страшно, кошмарно падение – една културна и даровита нация да бъде управлявана в продължение на трийсет години от простаци и аналфабети.

В статията си „Карикатура вместо култура“, написана веднага след като с потрес научих за назначаването на инфантила Наско за културен министър, се обърнах към българската интелигенция и българските творчески съюзи с призив да спрат моментално това назначение. Да не се подлагат на тоя колосален позор. Заявих, че Наско ще им сервира само гафове и маймунджилъци – кой от кой по-безобразни. Мушморокът това може, това прави.

След срамното видео, с което ви бръкна дълбоко в достойнството – какво още чакате? Да се из*д*райфа в ефир? По един или друг начин той го прави всеки ден.“

„Нека всички вдигнем глас поне срещу срамното петно Наско и още утре – в понеделник – то да бъде почистено от кабинета в МК, който използва само за щурави психарски игрички. Това е императивен акт, който трябва да се извърши независимо от волята на Киро, Асенчо и сие. Нека се разбере, че всеки, който упорства и защитава престъпното назначение на Наско, ще бъде низвергнат. Чу ли ме, Асенчо?

За всички представители на управленските среди – депутати, министри, кметове, дипломати, членове на съдебната система и пр. трябва да бъде въведен задължителен изпит по обща култура и владеене – писмено и говоримо – на нашия прекрасен майчин български език. Не може да ме „управлява“ леке, което не знае български, пише името си с две правописни грешки и няма престава от българската и световна история, литература и изкуство.

Стига сме носили „срама по челото“!“

Милена Върбанова