Столична община се готви да подари басейна на 30-о училище по вече изпробвана схема

Столична община подготвя процедура за отдаване под наем за ползване в извънучебно време на вече ремонтирания и пуснат в експлоатация басейн в 30-о СУ „Братя Миладинови“ в район „Възраждане“. За това съобщи заместник-председателят на групата на социалистите в СОС и на БСП – София Иван Таков и добави, че е въпрос на време да бъде внесен доклад за гласуване от Столичния общински съвет, след като вече има официално становище от заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов. В него той изразява положително становище и подкрепя писмото на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова. Чрез него тя се присъединява към молбата на директора на 30-о СУ Атанаска Рейха за стартиране на процедура за отдаване под наем на басейна, който е публична общинска собственост.

Посочената причина за това тяхно желание е недостатъчният училищен бюджет за покриване на разходите за издръжка на ремонтираното съоръжение.

„Много неприятно се изненадах от тези планове, коментира Иван Таков, който е заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС – Възстановяването и обновяването на плувния басейн на 30-о СУ е кауза на БСП – „Възраждане“. Години наред се борихме това съоръжение да бъде ремонтирано и пуснато в експлоатация, след като повече от 30 не работеше. Преди две години се преборихме за финансиране от 2 милиона лева през Столичния общински приватизационен фонд за реконструкцията и модернизацията на басейна.

Уговорката и разбирането тогава беше това съоръжение да се използва безплатно по график от всички ученици на територията на „Възраждане“. Все пак, това е единственият училищен басейн в района. Онова, което виждам сега, е пълно отмятане от всички досегашни наши уговорки. И го приемам лично, защото съм един от инициаторите, заедно с родителите на деца от училището, да се случи този ремонт и басейнът днес да функционира“.

Според Иван Таков, за пореден път управляващите в Столична община се гласят да направят подарък по вече изпробваната схема с басейна на 88-о училище в „Овча купел“. „Всички помним как Столична община инвестира 4 милиона лева за ремонта му, а след това беше отдаден под наем срещу символичните 900 лева на месец, каза той. – Категорично смятам, че Столична община трябва да поеме издръжката на басейна в 30-о СУ, след като инвестира 2 милиона лева за възстановяването му!

За мен е недопустимо управляващите в Столична община да не се ангажират, след като бюджетът на училището не е достатъчен. Това са пари, вложени в здравето на нашите деца. А то няма цена. Затова ще го кажа много ясно: Долу ръцете от басейна на 30-о училище!“.

Иван Таков/Facebook