Стотици българи се събраха в Лондон в подкрепа на майките на деца с увреждания

Пред Министерския съвет тази вечер се проведе пореден протест за оставката на Валери Симеонов. Хората се събраха за 14 път. Демонстрации имаше и в други градове.

В Лондон 200 българи подкрепиха майките на деца с увреждания. Те се събраха в „Хайд парк”, един от най-големите паркове в централната част на Лондон, който е и един от кралските паркове. Демонстрацията беше разрешена от кралската паркова охрана.

Галя е оставила две деца в България, едното от тях е с увреждания. Идва в Лондон да работи, защото у нас средствата не стигали.

„Заминах за чужбина да работя, защото не се справяме, големият ми син сега е личен асистент, с големи мъки“, обясни Галина Грозданова.

Хората разказват и за цели семейства българи, преместили се да живеят в Англия, заради по-добрите грижи за хората с увреждания.

„Детето идва и го взема кола всяка сутрин, и го кара в специално училище, живеят в жилище, което го плаща държавата. Детето има достъп да отиде навсякъде, където пожелае, родителите работят“. При въпроса защо не се върнеш в България, той отговори – не, защото тук се интересуват от мен, в България никой не се интересува от мен”, обясни Бистра Христова.

Хората прекараха близо 4 часа в „Хайд парк”. Таксата за протеста са събрали със собствени средства. Готови са на още демонстрации за промяна на системата у нас.

Демонстрации имаше и в Стара Загора. Там хората се събраха в района на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и изписаха с телата си думата „Оставка“. А утре протестът в София ще прерасне в автошествие, което ще тръгне в 18:30 часа от Министерския съвет до НДК.

Мария Ванкова

btvnovinite.bg