Стоянка Мутафова получава Наградата на София

Актрисата Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София, информира Светлана Дамянова от пресофиса на „София филм фест“. „Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена.“ Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е и родена самата тя. На 95 години „Госпожа Стихийно бедствие“, както я наричат с обич, е кандидат за рекордите на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.
„Урагана Стояна“, „Неотразимия женски феномен на българското кино“, „Фината аристократка на сцената“, „Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен“, „лудетината“, „най-смешната актриса“, „Школа за начинаещите артисти“ или „диагнозата Мутафова“ – всичко това е тя, едно от най-впечатляващите лица на сцената и в киното на България.
„Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й“, каза за Мутафова навръх юбилея й министърът на културата Рашко Младенов.
Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 г. от Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната легендарна трупа. В „най-щастливите години в живота им“, раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи – Дорина от „Тартюф“, Селямсъзката от „Чичовци“, Баба Гицка от „Големанов“, Мария от „Михал Мишкоед“, Фьокла от „Женитба“, Коробочка от „Мъртви души“, Анна Андреевна от „Ревизор“ и др. Въпреки достолепната си възраст, в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в „Шокова терапия“ и Бръмбарова в „Космонавти“.
Безкрайно интригуващи са и превъплъщенията й в киното, в едни от най-култовите филми – „Специалист по всичко“, „Кит“, „Езоп“ и „Топло“, „Баш майсторът началник“. Тя е и любимата баба Цоцолана на поколения деца в екранизацията на „Патиланско царство“. Мутафова участва в „Стъклени топчета“ (1999) на Иван Черкелов, „Рапсодия в бяло“ (2002) на Теди Москов, „Ваканцията на Лили“ (2007) на Иванка Гръбчева, „Вчерашни целувки“ (2007) на Юрий Дачев, „Ако някой те обича“ (2010) на Киран Коларов, както и в сериала „Столичани в повече“.

Резултат с изображение за Стоянка Мутафова

duma.bg