СТРАХОВЕ КОАЛИЦИОННИ….

Интересно е, че всеки път, когато в коалицията ги е страх, че ще им търсят един ден наказателна отговорност заради предателство и корупция, прехвърлят топката в Народното събрание. Съвсем резонно е решение за военна помощ за Украйна, както и решението за парите на пътните фирми, да се вземат от Министерски съвет. Да, ама не. Горещият картоф се хвърля на депутатите. Не защото сме много умни и ще намерим някакво невероятнто компромисно решение, а заради колективната безотговорност и имунитет за решенията.

Видяхме циркът с парите на пътните фирми. Един правен въпрос беше решен противоправно политически. Защото никой не искаше да носи лична отговорност да се плаща по евентуално нищожни договори. За комисионни – само слухове се носят, но пък съмнението остава. Най-накрая, заради властта, се разбраха и взеха решението. Сега ситуацията с оръжието е по-сложна. ДБ и ГЕРБ-СДС имат предложения да се даде военна помощ за Украйна. ПП също имат такова. БСП са против. Нинова, според мен проформа, твърди, че ще излезе от коалицията „ако Министерски съвет вземе решение за изпращане на оръжие в Украйна“. Дори за миг не се усъмних, че е лапсус. Решението ще го вземе Народното събрание, а Министерски съвет само ще го изпълни. Лошите сме ние – депутатите, а министрите и Петков – целите в бяло.

Сериозният проблем тук идва от ГЕРБ-СДС. Те сериозно искат да се докажат като достойни колониални служители на Посолството. Ще гласуват за оръжието. ДБ ако могат, направо България ще дарят на Украйна. ПП изпълняват заповедите на Посолството и също ще гласуват. БСП най-вероятно ще се въздържат, също като при санкциите срещу Русия – и вълкът сит и агнето цяло. Ще трещят и гърмят, но след това ще кажат, че са националноотговорна партия и са гарант за стабилността на управлението. ДПС ще постъпят като Ердоган – бизнеса преди всичко – и с двете страни.

Решение ще има. Вероятно ще е компромисно, но ще ни определи като страна във военния конфликт. Най-вероятно война тук няма да има, но икономическите санкции, които могат да ни бъдат наложени, ще са по-жестоки. Газ вече няма. Чакаме комисионерите на правителството да си уговорят процентите и да купуваме по-скъп от Гърция, която пък го внася от САЩ, който пък от Русия. Бе, важното е да е евроатлантически газ. Като мине през цяла Европа и Атлантическия океан, става демократичен газ.

Правителството дори не смее да взема подобни щекотливи решения само и да носи отговорност за тях. Защото знае последиците и това, че има състави в Наказателния кодекс по предложенията им. Затова компромисно решение – Народното събрание изпира предателството!

Елена Гунчева
https://t.me/elenaguncheva