Строители с огромни аванси се оказаха първи на протеста за пари

Министър Виолета Комитова направи интересно разкритие за участниците в мащабния протест на строителните работници, които блокираха триъгълника на властта в центъра на София заради неплатени заплати, предаде Сега. Оказа се, че в митинга са се включили и представители на компании, които са получили огромни аванси, и не е ясно защо нямат средства да плащат на персонала си.

Регионалният министър даде конкретен пример – предприятието Автомагистрали Хемус.

Припомняме, че един от тримата директори на фирмата с 96 служители е Асен Иванов Букарев, който е шампион с Левски, но 2-кратен вице с ЦСКА. Възловият клуб, в който се изявява състезателят се оказва Витоша Бистрица, оказала се ковачница на кадри.

Друг от тримата директори е адвокат Райчо Котов. Името му стана известно от разследването на сайта Биволъ, получило международни награди, по аферата ДжиПиГейт, която се запомни с ареста на журналисти и висящо дело в прокуратурата, припомня изданието. Преди да оглави Автомагистрали Хемус, адвокат Котов е дългогодишен служител на Джи Пи Груп.

Работниците на Автомагистрали Хемус на се оплакаха по време на протеста, че се трудят на 135-ия километър от едноименния аутобан, а не получават заплати. Арх. Комитова реши да провери случая и установи, че въпросната фирма е получила над 95 млн. лева аванс, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Ето и подробностите:

„Автомагистрали Хемус“ извършва дейности в участък 3 от АМ „Хемус“ по договор за ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване, сключен с държавното дружество „Автомагистрали“ (между 132-рия и 139-ия километър). Към договора е сключено допълнително споразумение за доставка на материали и др. изделия. По силата на този договор и на анекса към него за конкретния участък фирмата е получила авансово 23.7 млн. лева. Реално извършените и приети от възложителя дейности са за една трета от сумата – 7.2 млн. лева. Следователно фирмата би трябвало да има на разположение 16.5 млн. лева.

От МРРБ посочват, че същата фирма е работила и на участък 4, в който бе установено незаконно строителство, като е получила огромен аванс от близо 73 млн. лева.

През юни бе публикуван одитен доклад на Сметната палата, който разкри, че „Автомагистрали Хемус“ е новият фаворит на вече бившето правителство „Борисов“ в пътното строителство с поръчки за 600 млн. лева, превъзложени му от държавното предприятие „Автомагистрали“.

Държавната фирма касичка получи директно, без състезание, 4.5 млрд. лева с т.нар. инхаус процедури – уж за да дострои „Хемус“, да изгради скоростния Видин – Ботевгард и да укрепи спешно 84 опасни свлачища. При очевидна липса на капацитет предприятието си „нае“ партньори, които да му помогнат в свръхзадачите си. Оказа се, че основният ресурс е пренасочен към няколко големи частни компании, сред които е и въпросната „Автомагистрали Хемус“ – наред с „Хидрострой“, „ГБС Инфраструктурно строителство“, „Грома Холд“ и „ПСТ Груп“.

https://19min.bg/