Схемата „Петков“ прецака здраво пенсионерите

Реално увеличението е с между 6 и 9%, коментират потърпевшите

Схемата Петков прецака здраво пенсионерите, след като хиляди хора бяха подведени от управляващите за размера на новите пенсии.

Първоначално бе обявено, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10%, а други твърдяха, че увеличението ще е 26%. След като пенсионерите вече получиха парите си, коментират, че реално увеличението е с едва 9%, а за други даже то е само 6%.

Причината за тази прецаквация на възрастните хора е гласуваната от Народното събрание схема за увеличението на пенсиите, която бе предложена от правителството в оставка на Кирил Петков, отбелязва Труд.

Някои угодно пропуснаха да уведомят възрастните хора, че всъщност индексацията на пенсиите с 10% няма да е за целия размер на получаваната до момента сума, а само за действителния размер на пенсията.
Към тази сума пенсионерите трябва да прибавят и получаваните досега добавки, които от началото на този месец станаха част от основната пенсия.

Пенсионер, който до момента е получавал 440 лева за стаж и възраст и се е надявал от 1 юли пенсията му да се увеличи с 44 лв., реално получава новата минимална пенсия от 467 лв.
Така голяма част на надеждите на възрастните хора, които разчитат единствено на мизерните си пенсии, отново бяха попарени.
Източник: blitz.bg