СЪВЕТ КЪМ КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ

Освен десни инструменти за лява политика има и леви инструменти за дясна политика!

Дясното прави пари, а лявото ги харчи! Това е най-краткото и просто определение за различието между лявата и дясна политика!
Но, това беше до вчера!

Бъдещето в политиката означава баланс между социалната и либералната идеи!
Затова вече няма ляво, няма дясно!
Това е съвсем нова тенденция, която набира скорост!

Искрено се радвам, че тези двама образовани и умни младежи имат твърде сходен начин на мислене с моя и това ми се случва за първи път след началото на прехода! Много ме кефят!

Освен ясно изразената позиция, че чрез инвестиции, ниски данъци, висока събираемост в бюджета и нулева корупция, ще се проведе широка, дългосрочна политика на социални разходи за увеличаване на доходите на българите, за равен старт и достъп на всички в областта на образованието и здравеопазването, може да се използват и ЛЕВИ ИНСТРУМЕНТИ за ДЯСНА ПОЛИТИКА!

Светът е в криза! Здравната криза предизвика икономическа!
Криза, както на предлагането, така и на търсенето! Частния бизнес не може да се справи за постигане на икономическо равновесие от преди Локдауна, поради нарушаване ритъма на доставките, инвестициите в световен мащаб са ниски, увеличаване на цените на основни суровини и материали, повишаване цените на петрола, газта и електричеството, недостатъна заетост и търсене!

България освен здравна, икономическа изпада и в енергийна криза!

Може ли частния бизнес да реши острия проблем със затваряне на топлоелектрическите централи и подсигуряване с нови мощности съгласно Европейския план за устойчивост!
Отговорът е категорично не!

И тогава се появява сянката на Джон Мейнард Кейнс и неговата радикална идея, че правителствата трябва да харчат пари които нямат, да стимулират икономиката и решават кризисни проблеми!

Кейнс на практика със своята оригинална идея на три пъти спаси света на капитализма!
Първия беше след Голямата Депресия от 1929 г., когато чрез „Новия курс” президента Рузвелт спаси най-либералния капитализъм в света- американския!

Втория път при Голямата рецесия от 2008 г. държавата отнови спаси закъсалите американски капиталисти. В разгара на кризата през октомври 2008 г. Уорън Бъфет предлага на финансовия министър Хенри Поулсън, респективно на Уолстрийт, идеята дa бъдe влoжeн пoвeчe ĸaпитaл в бaнĸитe вмecтo дъpжaвaтa дa ce oпитвa дa изĸyпи пpoблeмнитe aĸтиви. С две думи, тъй като „големите” банки са твърде големи за да фалират, държавата ги спаси с „парите на данъкоплатците”!

И третия път сега по време на пандемията, където съгласуваната политика на централните банки и държавата наляха близо 20 трилиона долара, за да се спаси системата от още по-голяма Рецесия или Депресия!

За да се реши в дългосрочен план бъдещето на енергетиката трябва държавата да поеме отговорността и да инвестира в изграждането на енергийни мощности!
Какви?
Ядрена централа!
На всички е ясно, че гражданина Борисов провали всичко в областта на енергетиката и енергийната независимост на страната! Ако беше продължил да строи АЕЦ БЕЛЕНЕ, днес ние щяхме спокойно да затворим и преструктурираме мощностите и кадрите на топлоелектроцентралите!

Днес ние имаме един от най-добрите коефициенти на съотношение на дълг към БВП!
Как и къде, с какви заеми, фискалната политика трябва най-скоро да реши този проблем!

Ето как фискалната политика чрез парите на данъкоплатците, т.е. ляв инструмент ще реши реализацията на инвестиция жизненоважна за цялата държава!

Друг ляв инструмент, който ще решава десни политики се съдържа в книгата ми „СПРАВЕДЛИВА ПЕЧАЛБА: КАПИТАЛИЗЪМ 5.0“!
Ако искате още съвети може да Ви изпратя книгата си!
Тел: 0886 690 695
гр. Пловдив
Петър Къртев
Момчета, желая Ви успех! Аз съм почти сигурен, че ще спечелите изборите! Стоя зад Вас!