СЪЕДИНЕНИЕТО Е ПРОЦЕС

На днешния ден освен да празнуваме, е редно и да се замислим. За много от вас, това е поредният почивен ден, в който могат да съчетаят почивните дни и да отидат например в Гърция да си починат. А е редно на такива национални празници всички българи да сме тук, в България, да празнуваме и да почетем героите ни. Въпрос на личен избор. За някои личният комфорт надделява над всякакви национални идеали.

И да не забравяме, че Съединението е процес. Продължил и с борбата на македонските българи за освобождение. С борбата на българите от Западните покрайнини, които все още са на друга държава. С борбата на всички българи по света да запазят националното си самосъзнание. След Ньойския договор, България е жестоко разпокъсана, много българи остават в други държави.

Затова Съединението не е приключило. То ще завърши с обединението на българския народ, с обединението на българите по всички земи, включително българите в Северна Македония и Сърбия. Аз не се страхувам да кажа „териториални претенции“. Западните покрайнини и Македония са български земи. На които живеят българи. На много от тях им промиха съзнанието, не без участието на продажни български политици. Но брат от брата си не бива да се отказва!

Българи!
Наред с празнуването днес, нека да осъзнаем, че трябва да се обединим. Да забравим различията помежду си в името на голямата ни обща цел – свободна и независима България, с уверен в себе си, работлив и щастлив народ. Който да не е длъжник на никого. Който да не е зависим от чужди господари. Който да може сам да пази земята си.

Да продължим актът на Съединението! Да обединим всички българи под знамето на България и националните ни идеали. Да дадем справедливост. На героите – слава, на предателите – смърт!

Да живее България! Съединение!

Елена Гунчева

Снимка на Елен Гунчева.
loading...