СЪЮЗНИЦИТЕ НИ СА МАЛОДУШНИ, ДРЕБНИ ПОДЛЯРИ

Един детайл от войната отмина незаслужено пренебрегнат днес. Всички го съобщиха, но почти никой не го анализира. САЩ отказаха да приемат полски МиГ-ове, за да ги предоставят на Украйна.

Накратко, идеята на американците бе Полша да изпрати директно свои изтребители в Украйна. Срещу подарък стари Ф-16 от Вашингтон. Опитаха да прекарат поляците с дребни дрънкулки и да ги натикат директно във войната на съседите им – Русия, Беларус, Украйна.

Но… поляците имат едни болезнени исторически спомени. Те бяха седнали на масата на Хитлер преди ВСВ и заедно, с нож и вилица, си режеха от Чехословакия. А после… после самата Полша стана част от менюто и дълго я пекоха на бавен огън. Сега, нали, парен каша духа, поляците внимават в геополитическата картинка. Предложиха на САЩ те да си изпратят МиГ-овете от американските бази в Германия. И Щатите изпищяха на умряло. „Не сме уведомени, че планират да ни дават самолети“, излъга безочливо зам.държавният секретар Виктория Нюланд. Вие ли не сте знаели? И продължи с наглостта: „Инициативата е несъстоятелна“. Така ли, и защо да е несъстоятелна? Защото искате друг да вади кестените и си подхвърляте горещия картоф.

Голямо натовско готварско шоу е това. А, между другото, Полша е най-близкият и искрен съюзник на Америка в Европа. Германия не се брои, тя все още е окупирана. Тоест, щом поляците и янките се надцакват по този особено курwенски, с извинение, начин, какво остава за другите?

А всички добре си дават сметка, дори и нашето правителство, че изпращането на собствено оръжие в Украйна, за Русия означава обявяване на война. Изводът: Съюзниците ни са малодушни, дребни, подляри, на които – Зеленски да ви разкаже – колко може да се разчита.

Степан Поляков