СЮЖЕТ ЗА МАЛЪК ПОЛИТИЧЕСКИ РЕПОРТАЖ

Иван Каскета нервно гледаше часовника и леко потръпваше. В мазето, където беше устроил засада. Беше студено и миришише на развалено кисело зеле. В ъгъла бяха подредени тубите и шишетата с ракия, която Касекета трябваше да зрелищно да конфискува – цели 20 литра джанковица, произведена нелегално от алкохолния боос и контрабандист Пешо Цървула, когото от приличие съселяните му наричаха Саламандъра.

Къщата на Цървула беше в края на с. Кривина, близо до Околовръстното и това значително подпомагаше бизнеса и търговията с контрабандна ракия. Цървула беше шеф на организирана престъпна група, в която членуваха лелята и един втори братовчед . А Каскета бе организирал засадата си именно тук, защото кабинетът му беше с блокирани входове и изходи, а той трябваше да се срещне с колежката си Лаура. Нямаше как да я покани в канцеларията и беше решил да срещне с нея на терен, за да ѝ покаже как се справя с организираните престъпници.

Навън ръмеше необичайно студен за сезона дъжд. В храстите се мяркаха като сенки десетина оператори от приятелски телевизии, готови да натиснат спусъка на камерите си веднага, щом са появеше Лаура. Недалеч от храстите бяха локализирани тежко въоръжени полицаи, жандармеристи и други видове командоси. В далечината бръмчаха два вертолета и няколко дрона.

Но в този миг пред портата на Цървула извистяха спирачки и от една невзрачна „Дачия“ се появии елегантната фигура на Лаура. Каскета изсвири с милиционерската си свирка, униформените обградиха къщата, а Цървула бе доведен в мазето, надлежно закопчан с белезници. Камерите защракаха, а Каскета галантно целуна подадената ръка на Лаура. Беше сигурен, че силно е впечатлил колежката си и можеше да се каже, че операцията премина ювелирно.

Студеният ситен дъждец продължаваше да се сипе над смълчаното село Кривина, а по Околовръстното свистяха гумите на мощни джипове, които пътуваха по своите си работи и нямаха нищо общо с организираната престъпност и бандата на Цървула – Саламандър.

Любо Кольовски