С БЪЛГАРИЯ В ДУШАТА

България не е територия. България е онова единство между душевност, култура, език, традиции и душа, които са в основата на българската национална идентичност. Не може да си българин, ако нищо не ти трепва в сърцето, когато чуеш ритмите на българската ръченица. Не може да си българин, ако не се развълнуваш от родопските народни песни, не може да си българин, ако с гордост не говориш родния си език. Не може да си българин, ако всичко българско и родно, не ти е мило и н го защитаваш докрай.

Инициативата на Възраждане за повече българска музика по националните медии е първата наша парламентарна стъпка към подкрепа на българската култура. Последните 32 години българската култура беше осмивана, мачкана и подценявана. За сметка на евроатлантически ценности, под маската на които в България се настани чуждото. Няма нищо лошо в културата на света, но е лошо, когато децата ни отраснат не с български песни, а с песни, в които се пее за наркотици, гета, обиди, отричане. Упадъчна култура, насаждана на децата ни, докато забравят, че са българи.

Никъде другаде по света родната музика не е поставяна в подобно унизително положение. В Гърция се слуша отвсякъде само гръцка музика, в Сърбия – сръбска. В България се чува музика от американските гета, от Латинска Америка, от Индия, от Турция, откъде ли не, но липсват българските ритми. Дори не можеш да разбереш по обществените медии, че влизаш в България, когато звучи музика.

Аз се гордея с българската култура и музика. С народните песни, с хората, с модерната българска музика, с естрадата, с великолепните български изпълнители.

Вчера в Народното събрание по инициатива на Възраждане и предишния ден, се събраха депутати от партията и български автори и изпълнители на българска музика. За мен беше голяма чест и удоволствие да видя едни от най-големите звезди, с песните на които съм се радвала и плакала. Здравко и Катя от „Ритон“, Силвия Кацарова, Йорданка Христова, Милена Славова и други известни наши изпълнители. Вълнуващо е да видиш на живо хора, които в съзнанието на много хора са легенди. Вълнуващо е да видиш и младите певци и певици на българска музика, които въпреки трудностите, продължават да творят.

И още по-срамно е, че точно българската държава отказва да подкрепи бългаската музика. Проблемите са много, и то породени от чуждопоклонничеството – като започнем от политиката и стигнем до музиката. Всичко чуждо е важно, всичко българско е маловажно – това е мотото на управлението на държавата ни!

Вкус и култура се възпитават. От ранна детска възраст. Дете, отраснало с българската музика и култура, ще се гордее с България. И обратното. Това, което постигнаха враговете ни, е да отрекат родното, българското, нашето. И да ни налагат чуждото. За да отраснат поколения, които да не помнят какво е да се гордееш, че си българин.

Затова и трябва да си върнем България! И културата ни, музиката ни, са голяма крачка напред в тази посока. Да подкрепим идеята в обществените медии да се слуша повече българска музика. Да пускаме на децата си български изпълнители, пеещи на български. Да си припомним българското!
ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ И СЕ ГОРДЕЕМ С ТОВА!

Елена Гунчева
Народен представител от Възраждане