С ГОЛ ТАРАЛЕЖ…

Преди много време някой написа, че президентът Радев е като таралеж – политическите змии не можаха да се увият около него и да го направят част от играта им. Което беше лесно, докато човекът е в опозиция. А и не беше политик – това още е в негова полза.
,
Но днес става дума за същата метафора – продължението във времето на народната мъдрост е разкошно. Днес с един гол таралеж (служебното правителство на Радев ) задникът е почти обязден.
,
Рейтингите го доказват – служебното правителство и Радев имат доверие, каквото скоро други следващи български правителства няма да имат.
Защо обаче таралежът е гол? Защото минават месеци, но медиите не променят отношението си към адекватните образи в политиката. Напротив.
Щабовете тролове в мрежата срещу Президента и служебното правителство продължават да бълват гущери, змии и мемета. Клакьорите на ББ неистово се тръшват след всяко адекватно действие или новина за кражби. “Представи си колко са задължени”… – репликата е на самия ББ от записания му разговор с Кокинов. Наистина – предтавете си колко са му задължени.
,
Телевизиите също не са любезни – новините за служебното правителство са по-скоро официлани, а за Радев са все по-назад в реда на емисията. Лято е, чакаме Севда да ни пусне клипче, това са новите серии на Буфосинхрониста, сеир дай, политиката е за Султана.
Но има и раздвижване.

От обвиненията, че е гламав военен (фатмак) Президентът днес е заподозрян в световен заговор с Козяк. Което си е признание.

Истината е, че самотният юмрук на Президента отдавна е фактор, на който хората се надяват и пре-надяват. Преди беше трудно да се каже, каквото и да е добро за него – сега безмълвно работа му се одобрява дори от журналистите, назначавани лично от ББ.
Идат избори. Президентът може да си остане Президент или още по-добре – да се хвръли в дълбоката борба за изпълнителната власт. Но едно е важно – адекватността в политиката трябва да се запази, тя е като да не откачиш и като да не сваляш нивото до таксиджийски заплахи от селския мегдан в село Бъта.
Но пък е забавно. Голият таралеж обязди задника. Дай боже още да продължава.
,
Мартин Карбовски
.