ТАЙНАТА НА МИСИЯТА „ КУЛЕБА„

Много журналисти и анализатори изявиха своето учудване, че украинският външен министър Кулеба отдели почти седмица в това бурно във военно и дипломатическо отношение време за Украйна на посещение в България.

Привидно беше впечатлението за ПР акция за подкрепа на украинската позиция и политика и евентуално убеждаване на българските политици да предоставят и военно помощ за страната. На фона на предоставянато въоръжение за над 4 милиарда долара от западните страни помощта от малка България изглеждаше, че ще има само един символичен жест. „Да, ама не!“ – както казваше известният Бочаров.

От сведенията на вчерашните действия ВС на РФ излязоха факти осветяващи живопиющата нужда България да се включи в доставката на военна помощ за Украйна. Още с навлизането на руските войски в Украйна е блокирано ползването от силите на ВСУ на най-големият военен арсенал /склад за боеприпаси/ край Балаклея.

Вчера излязаха снимки и факти за съхраняваните там боеприпаси. Излиза, че там се съхраняват десетки хиляди снаряди 152 мм за тежките гаубици, същите тези които от години прострелват ЛНР и ДНР, а сега се опитват да блокират и ВС на РФ. Тежката украинска артилерия затруднява действията си поради липса на боеприпаси. Но такива се произвеждат само в Русия и България!!! И за да не изглеждат тези тежки оръжия като изоставени тръби им трябват спешно на всяка цена снаряди.

Освен това Бългирия произвежда и 155мм снаряди по образец НАТО за обещаните оръжия от Англия и САЩ. Дали мисията е успешна? Поглеждайки графика за 12 полета на украински товарни самолети с маршрут Полша и Варна между 1 -22 април, явно доставката вече се осъществява.

Остава да разберем и кой ще прибере лъвския пай от комисионните за тези доставки.

Румен Жеков