Така, както се говори за смяна на главния прокурор, точно толкова спешно е да се говори и за промени в ръководството на БНТ

Два са стълбовете от изключителна важност за нормализирането и възстановяването на поразнебитеното ни общество, а впоследствие и за неговото развитие и модерно израстване: съдебната реформа и свободата на словото.

Относно съдебната реформа от ден едно е видимо и ясно, че министър Надежда Йорданова ще окаже — както би казал г-н Гешев — „безпрецедентен натиск“. И този натиск е в името на наложителната, неотложна промяна, която да гарантира справедливост за всеки един, а не за един избран. Защото именно върховенството на правото е в основата на колективния ни просперитет, то е огънчето, което може да разпали предприемаческия ни дух и да гарантира стремежите ни към честен и достоен прогрес, базиран на уменията, а не на връзките ни.

И не липсата на воля в новото управление, не отсъствието на решимост, а състоянието на медийната среда е най-голямата опасност, пред която ще се изправят идващите реформи.
Тази мрежа от медии с различни нива на зависимости, които разчитат на държавни поръчки, задкулисни връзки и изгодни наеми, тя не функционира по начин, който предполага изпълняване на основната функция, а именно: да информира обективно и в максимална степен обществото.

Така, както се говори за смяна на главния прокурор, точно толкова спешно е да се говори и за промени в ръководството на „Българска национална телевизия“. Тя трябва незабавно да промени модела си и от олигархично-партийна да се трансформира в обществена телевизия.

Знам, че между смяната на човек и реформата няма знак за равенство. Но националната телевизия се нуждае от ръководство, което да разполага не с политическо одобрение, а с високо обществено доверие. За да може то да започне трансформацията в тази телевизия, която към момента прилича на едно много неизгодно за нас — зрителите — публично-частно партньорство.

Смятам, че за БНТ трябва да се обсъдят всички възможни варианти, включително и закриване на сегашната торба с дългове и рестартиране. Смятам, че тези обсъждания трябва да бъдат напълно прозрачни и публични, защото става дума не за частна комерсиална, а за обществена телевизия. И смятам, че накрая обществото трябва да има удовлетворителен отговор на въпроса „Защо трябва да се направи всичко това?“.

Целта е много ясна: за да може обществото да бъде информирано така, че да прави качествен избор и да взима качествени, изгодни за него, решения. Това е синтезът на свободата на словото.

За да бъда ясен и да не остана грешно разбран. Това не означава, например г-н Гешев да не получава трибуна в „БНТ“. Г-н Гешев, а и всеки един, трябва да има правото да изрази гледната си точка.
Но, само и единствено в условията на плурализъм. За да могат зрителите да направят информирана преценка и на нейна база да стигнат до информирано мнение. Което пък да доведе до информирано решение.

А не да бъдат заливани от проксита при г-н Георги Любенов.

Мартин Димитров