Там, където днес няма държава и няма идеи за решаване на проблемите, утре ще има война с непредвидими последици

Полицията ще остане в Асеновград толкова, колкото е необходимо, рече Валери Симеонов вчера. Вярно, протестиращите срещу циганското нападение жители на града въжделееха „Бойко да дойде, Бойко да реши проблема“… А получиха, горките, Симеонов. И дали разбраха как ще им реши проблема?
„Още сутринта се разбрахме, обединихме се и централна, и местна власт и сме тук“, рече Валери на асеновградчани. Що чак вчера сутринта се обединихте? И какво като сте там? И колко е необходимо да остане полицията в Асеновград? Каква точно е необходимата цел, която държавата си е поставила, след изпълнението на която повече няма да е необходимо да има масирано полицейско присъствие заради разбунено циганско гето?
Въобще, какво държавническо нещо произведе Симеонов в Асеновград, с което възнамерява да промени коренно ситуацията? Какво като констатира, че междуетническите проблеми в България съществуват? Какво като минат комисии и преброят незаконните къщи? Чунким не ги знаят? Какво като изселят хората без адресна регистрация? Къде ще ги изселят? А там какво ще стане с тях? Рязко ще се ограмотят? Доброволно ще се социализират? Ще спрат да крадат? Ще тръгнат на училище? Няма да се женят по на 13 години?
Някой наистина вярва ли, че в България съществува което и да е населено място, в което циганските гета не се водят на специален отчет при купувачите на гласове, при местните „барони“; че не ги наблюдават, обгрижват и калкулират местните политически гаулайтери? А някой това вярва ли го наистина?
Някой заблуждава ли се, че полицаи влизат в гетата? Има ли наивници, които не знаят, че щом наближат избори, в държавата започва практикуването включително и на упражнението „заселване на цигани и създаване на махала, защото гласовете ни трябват“?
И Цацаров, милия той, чак вчера ли разбра, че десетки хиляди български граждани живеят „в племенния строй“?
Защо бе, по дяволите, никой, ама никой от тия доблестни херои – със Симеонов воглаве, дето най-важната му работа е да си пусне видеото в туитър как плямполи на асеновградчани „уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата, на една и съща страна сме“, не вземе най-накрая да ни отговори ЗАЩО се случва това в днешна българия? А?
Защо ли? Ето това написа местен човек под бодряшките информации в интернет за геройствата на Симеонов в Асеновград.
„Никакви багери, никакви танкове няма да помогнат. Просто ще се увеличат проблемите. Преди време в Асеновград, град с 20-хилядно население, имаше циганска махала от около 200-300 човека. Почти всички работеха и бяха грамотни. Нямаше почти никакви турци. Сега в същия този град при 50 000 население има 20 000 турци и около 6-7 хиляди цигани. Последните не работят и са неграмотни. В центъра на града имаше стара джамия за около 50-ина вярващи, сега е построена джамия за няколко хиляди човека. Преди години над града имаше земи с трънаци, които местните жители превърнаха в места за отдих – лозя и барака за инструменти. Сега там като да е минал смерч, тайфун от скакалци, няма нищо, няма пукната керемида. Не коментирам числата, всеки да си прави изводите сам. Но валерисимеоновщините и патриотарските изцепки няма да решат нищо. Там, където днес няма държава и няма идеи за решаване на проблемите, утре ще има война с непредвидими последици.“
Защо се случва ли? Затова.

Таня Джаджева

Резултат с изображение за асеновград

http://duma.bg