Татяна Дончева: Борисов, Горанов и Арнаудова са ме отвратили и не мога да им бъда адвокат

Търсене на отговорност – това е очакването на обществото. Има ли инструменти за това? Тези инструменти са силно ограничени. Борисов създаде преториански институции и преследваше лица, които той посочваше. Това бяха КПКОНПИ, специализирани съдилица и службите на МВР – комисията за контрол на СРС, за квалифицирана информация и т.н. Борисов, Горанов и Арнаудова са правили неща, които са ме отвратили. И няма, не мога да им бъда адвокат. Това заяви Татяна Дончева.

Прокуратурата е незаобиколима институция ако играе ролята на щит за бившите управляващи. Те не мога да бъдат преодоляни със службите на полицията и ГДБОП. Трябва да се променят ВСС и главния прокурор. Сегашният главен прокурор няма да направи нищо по отношение на сегашните управляващи. Дори по АМ „Хемус“ прокурорите направиха дело срещу шефа на ГДБОП, а какво остана за пряко обвинение срещу Борисов. Това каза още пред bTV Дончева, обяснявайки сагата около ареста и освобождаването на Борисов.

Прокуратурата няма да обърне палачинката, няма да я обърне. Това, което се случваше 10-12 години беше незаконно, бяха използвани държавните институции. И сега с тях искате да постигнете върховенство на закона.
Абсурдно е, категорична бе тя.

Първостепенно е, че обществото иска отговорност, няма инструменти да се случи при тази преторианска прокуратура. Не са правилни функциите да се дават допълнителни на КПКОНПИ, смята тя.

Имате половин милиард изваден от държавния бюджет и се дават на Васил Божков. срещу 60-70 млн. Как дали? Няма дали? Въпросът е, че без прокуратура не може да се постигне това, което обществото иска. Те са преторианци на Борисов. Нашата цел е да има смяна на ВСС. Няма как. Прави се закона. Забавяме седем-осем месеца, докато изтече срокът на ВСС. Обществото иска тези неща по съдебната реформа. Конституционно мнозинство няма, но има обикновено мнозинство. То може да промени закона за съдебната власт и се стигне до прекратяване правомощията на сегашния ВСС, каза още тя.

frognews.bg