Татяна Дончева: Председателят на парламента да не се държи като булонка на някой сценарист

Налице е проблем с конституционна процедура и той беше създаден от ИТН, а председателят на парламента да не се държи като булонка на някой сценарист.

Това каза Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ по време на дебата по заявлението на Пламен Николов да се откаже от кандидатурата си за министър-председател,.

Тя направи своето изказване след като ИТН напусна залата в отказ да участва в дебата по гласуване на решение за оттегляне на Пламен Николов като кандидат-премиер.

Залата напусна и председателят на парламента Ива Митева, което предизвика острата реакция на Татяна Дончева.

Според нея трябва да се обяви конституционната процедура за приключила, да се даде възможност, тя да продължи нататък и да не се създават проблеми от гледна точка на обжалване.

„Дебатът няма как да го избегнеш в парламента. По всяка една точка той ще се води и той ще продължи докрая на този парламент. Ще продължи в предизборната кампания“, каза още Дончева.

„Налице е проблем в конституционна процедура. Този проблем беше създаден от „Има такъв народ“. Той беше създаден не защото има някакви важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици. Ние населяващите тази зала, независимо дали биваме причислявани към статуквото, към промяната, към 12 години в наследството, към 12 години в бъдещето, трябва по някакъв начин с действията си днес и с произнасянато си по тези актове да направим така щото първо да дадем ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН е финализирана по начин, който позволява даване на следващ мандат и също така ограничава възможностите за оспорване на актове, мандати, процедури. Смятам поведението на ИТН за проява на изключителна детинщина и инфантилност“, каза още Дончева.

Тя подчерта, че депутатите не са деца в детска градина. „Да, никой от нас, стоящи тук независимо в кой част на политическия спектър, независимо на кого принадлежащ не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура. Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого. Те не били проблема, а били решението. За кого и за какво решение? Значи, ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, щото всички институции да бъдат оплюти, осмени, делигитимирани, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия от началото до края, защото няма друго обяснение на подобни действия“, посочи още Татаяна Дончева.

http://epicenter.bg/