Татяна Дончева: Трифонов нямаше намерение да прави правителство в нито един момент

Слави Трифонов нямаше намерение да прави правителство в нито един момент – нито в предишния парламент, нито в сегашния. Това каза пред БНР Татяна Дончева, заместник-председател на Народното събрание и депутат от „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

„Той смяташе, че може да пробута два списъка по някакъв странен начин, който никъде по света не е минал. Той си послужи с хватки, за да убеди обществото, че след като това не става, виновни са всички други. Не мисля, че беше много убедителен. Мисля, че някои от политическите лидери подцениха липсата на добра воля, смятаха, че не е възможно Слави Трифонов да няма добра воля, след като е първа политическа сила, след като правенето на правителство е шанс да се наложиш, да покажеш, че можеш. Обстоятелството, че Слави Трифонов по никакъв начин, дори към днешния ден, не разбира колко негодни бяха списъците, е показателно за липсата на адекватност. Имаме напълно неадекватен за политиката човек. Адекватен за интригите“, продължи тя.

Дончева потвърди позицията си за кръгове, които стоят зад „Има такъв народ“.

„Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“, коментира тя.

Според нея сега не може да се случи чудо. „Още в петък, преди интервюто на Слави Трифонов, когато г-жа Нинова уведоми останалите политически сили кога им определя часове за консултации, тоест призова ги по интернет, беше ясно, че без „Има такъв народ“ не може да се получи мнозинство за правителство“, обясни Татяна Дончева.

Според народния представител в сегашната подредба на политическите сили, с които ще разговаря БСП, „няма математически смисъл“ и е било редно началото да бъде с „Има такъв народ“.

„Мая Манолова ще отиде на срещата с Корнелия Нинова, но вероятно преговорите няма да бъдат на тема как да се прави правителство, защото такова не може да бъде направено без „ма такъв народ“, а как да бъде използвано оставащото време на парламента“, поясни Татяна Дончева.

Според нея суверенът е избрал, каквото е избрал.

„Той ни насади на тия пачи яйца, при пълното съзнание, че не може да се свърши работа с негодни за работа хора. Но въпреки всичко, ако бяхме стигнали до едни приемливи хора за състав на МС, дори със средно можене, ние щяхме да приемем, че за 6 месеца, до другата пролет, при ясна законодателна програма, ясни приоритети, срокове и отговорности голямата част от депутатите на ИТН при команда на Слави Трифонов щяха да участват в това“, смята тя.

„Ако гледаме това, към което тика Слави, следващото управление ще е с доминация на ГЕРБ и ДПС“, отбеляза Дончева. Според нея остава открит въпросът защо е било необходимо два пъти да се правят избори и два пъти да се дава мандат на „Има такъв народ“, „за да се установи нещо, което можеше да се прогнозира от първия момент и защо тия, които стоят зад Слави, тикат процесите така“.

БСП, ДПС и ГЕРБ имат интерес да се вкара обратно хартията в изборния процес, смята тя.

Frognews.bg