Татяна Кристи за багера на Рила: Намесата в дивата природа по решение на сульо и пульо и то ”на тъмно” е престъпно

Сега видях докарали багер на Рилските езера ”да благоустройват” с обществена поръчка за милиони. Четох някакви мъгливи обяснения какво ще се прави, нищо не разбрах, освен, че ще се правят някакви пътеки и други мъгливи обекти, ”за да се ограничи ходенето на туристи по определни места”.

Това написа като коментар в личния си профил във Facebook журналистът Татяна Кристи. Поводът е багерът, сниман в района на езерото Бъбкрека. Последва незабавна обществена реакция, а по всичко личи, че това можое би ще е новият екоскандал у нас.

ФрогНюз припомня, че пред БНР директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов отсече – няма да се строи, няма да се изграждат нови пътеки. Багерът е там, за да се укрепнат вече съществуващите такива. Не е ясно обаче, дали това ще бъде точно така. На фона на всичко това по родното Черномори тече бурно строителство – припомняме скандала с подпорната стена на Алепу.

Ето и цялата публикация на Татяна Кристи:

„Сега видях докарали багер на Рилските езера „да благоустройват“ с обществена поръчка за милиони. Четох някакви мъгливи обяснения какво ще се прави, нищо не разбрах, освен, че ще се правят някакви пътеки и други мъгливи обекти, „за да се ограничи ходенето на туристи по определни места.“

Тази намеса се прави без екологична оценка и без обществен дебат. Последният път като бях на Бъбрека преди 3 години и обикалях Рилските езера не видях никаква нужда от слагането на каквито и да са настилки за ходене. Това е дива природа и намесата в нея по решение на сульо и пульо и то „на тъмно“ е престъпно“.

Frognews.bg

loading...