ТАЯ СЕ НЕ СПРЯ

Краварката в десния ъгъл на Козяк се не спря с простотиите. Винаги съм уважавала дипломацията като не толкова професия, колкото изкуство. И все си мисля, че тактичността и това да не се набиваш на очи като розови кюлоти на оградата, са много важни.

Мустафата обаче спирачки няма. То не бяха шокиращи музикални изпълнения, каращи ме да се съмнявам в здравеопазването на атлантическите ни съюзници, то не бяха подскоци на ръченици и хора, то не бяха връзвания на мартеници…..като един малък връх в дипломатическата й кариера бих отбелязала как позволи на Онуй да я намачка и нацелува публично. Някак си олекна от раз само от тази гледка.

Хубаво е дипломатът да разчупва ледовете. Ама не е хубаво да се превръща в клоуна на цирка. Излага не само себе си, но и държавата си, а успехът е доста спорен. Общо взето, май нямам спомен друг посланик да е ставал толкова за подигравки и откровена омраза.

На мен лично ми е обидно да пращат подобни дипломати в България. Някак си показва неуважение към държавата ни. Нахилената й до степен на инфантилост физиономия, вместо респект, предизвиква единствено въпроси чак за такива дебили ли ни смятат съюзниците ни.

Днес разбирам, че Превъзходителството била благодарна. И горда от работата, която вършила тук. Да, ама аз съм възмутена и се чувствам унизително. Днес минах покрай АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА БАЗА в Ново село и се почувствах омерзена, че на това късче българска земя има чужди войници. Не защото сме победени, не защото сме се предали, а защото са ни продали собствените ни политици. Чувствам се отвратително, че допуснахме тази подигравка с дедите си, които са пролели кръвта си, но не са допуснали чужда армия без съпротива да се установи в България. А ние, по-скоро наште национални предатели, пуснаха вълка в кошарата. И на тяхната съвест ще лежи, ако тия ни въвлекат във война.

Време е да ревизираме нашите приоритети. На първо, най-високо ии единствено място трябва да бъде България! А съюзниците ни ще трябва да се съобразяват с нас. България над всичко! А Мустафата да точи баници и да си уплътнява времето, като прочете някой и друг учебник по дипломация!

Елена Гунчева