Твърде късно кмета на София поиска оставката на зам. кмета си по култура. Твърде късно

Твърде късно кмета на София поиска оставката на зам. кмета си по култура. Твърде късно.
🤬 Години наред, сме водили спорове относно опазването на културното историческо наследво на София и незнайно защо, г-н Чобанов рядко седеше от страната на обществения интерес.

От паветата на Дондуков, през безумно надутите цени на спортни площадки, до допускане унищожаването на къщи паметници на културата. Непонятни за мен все още остават причините поради които дирекцията му и самият той редовно извиваха ръцете на „Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности“ – СЕСОНКЦ към Министерството на културата и прокарваха спорни интереси, обикновенно на фирмите изпълнителки, както беше случая с Трейс, които искаха да премахват паветата и разбира се той защитаваше тяхната позиция. Десетки са причините, заради които един реално милееш и обичащ София кмет трябваше да му поиска оставката.

Уви, безспорно интелигентния Чобанов беше поредния перфектен параван зад който кмета да се крие от отговорност. Защото, когато кмета или някой от управляващото мнозинство трябва да намери място в детска градина за някой олигарх или познат, листчето с хартия с егн-то на детето минава през дирекцията на Чобанов, която той имаше целите 9 години да реформира и да направи справедлива, а не за наши хора.

Един по един тези паравани падат и ще продължат да падат.
Реалната причина за тази оставка е добре прикрита за сега, но скоро ще се разбере. Едно трябва да е ясно на кмета – тази оставка няма да я спаси от отговорност за застоя и безбройните унищожения в сферата на културата и спорта.

Иво Божков