Тези зад решетките, затворниците демек, наистина се шегуват с министъра на вътрешните работи. През ден бягат и го правят за смях

Тези зад решетките, затворниците демек, наистина се шегуват с министъра на вътрешните работи. През ден бягат и го правят за смях. И него, и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Отклоняват се хората. И колкото и да се напъва МВР-шефът Валентин Радев, те дай, като на майтап, бягат ли бягат.
Работата хич не е майтапчийска. От тез бягства министърът развива параноично чувство за задържане. Ето, каза по повод на убийството в столичния кв. „Лозенец“, извършено от мъж с психични увреждания, че такива хора трябвало да се озаптяват, ако е необходимо и със сила. А можело и социална дейност да развие МВР, като направи специален щат за бивши служители, които да охраняват психично болни. Брей!
Решиха проблемите с престъпниците, че започнаха да опандизват и онези, за които държавата безхаберства от години. Скандално е министър на вътрешните работи да развива теория как ще озаптява болни хора. Болни, а не престъпници! Хората с психични увреждания се нуждаят от грижи, а не от безхаберие и озаптяване.
Възмутени били – и премиерът Борисов, и министърът Радев, че хората с психични увреждания ходят сред нас. Че къде да ходят? Да не би и премиерът, и министърът да са паднали от Марс? Кой докара обществото до това дередже? Кой пусна хората с психични проблеми извън специализираните места за лечение и ги натири на пазара за здраве?
Болезненият въпрос кой и как се грижи за психично болните, когато не са на лечение в специализирано здравно заведение, виси със страшна сила. На нас като обществото, на близките и роднините, на съседите и непознатите, е поставена непосилната задача да се справим с този проблем. Ако и докато имаме сили. Държавата обаче я няма в играта. Тя, по предложение на вътрешния министър, е готова да озаптява, задържа и прилага сила.
И те мислят, бе!

Ина Михайлова

Свързано изображение

http://duma.bg

loading...