Теле под вола

На някои мераклии за държавен глава кампанията, още незапочнала официално, се фокусира в търсене на „теле под вола“ за това какво трябвало и какво не трябвало да прави Радев. Разбираем е опитът да „блеснеш“ с нещо оригинално още в началото, но гафчетата взеха да се трупат и от уж фаворит за челната тройка кандидатът на градската десница Лозан Панов е на път да стане част от „миманса“.

Та, същият този „поборник за справедливост“ твърди, че трябвало и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени на разговори за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание, а настоящият президент не направил нищо за това. Не знам какво точно има предвид г-н Панов, но Радев не е бабувал на нито една партия или коалиция да реди каквото и да е правителство. Това право и задължение бе оставено изцяло в ръцете на партиите. За разлика от един друг президент навремето, смятан за „архитект“ на Тройната коалиция, който участваше активно в нейното създаване и в кабинета впоследствие. Това, което Радев направи, бе да следва стриктно конституционната процедура, в която и ГЕРБ, и ДПС минаха по реда си с консултации като всички останали политически сили. Толкоз за правилата.

В изказването на Панов обаче има нещо по-дълбоко и предизвикателно. И то е в критиката, че едва ли не Радев е трябвало да „легитимира“ ГЕРБ и ДПС като потенциални участници в несъстоялата се изпълнителна власт при предните два кратки парламента. А това означава да легитимира носителите на корупцията и да плюе в лицето си, с което смело и открито излезе пред хората и ги обедини с лозунга „Мутри, вън!“

Ако Панов си мисли, че с кампания „плюене по Радев“ ще изпъкне като някакъв вид „обединител на нацията“, дълбоко се лъже. Реакциите на разочарование от такава неадекватност сред избирателите му са показателни. Все пак това са хора, които бяха активни на площадите по време на протестите баш срещу ГЕРБ и ДПС и не могат да приемат подобна подмяна на целите, за които са се борили. При кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков мантрата за „обединение“ някак върви, доколкото разчита на подкрепата на Борисовата партия, въпреки че е пределно наясно с изолацията, в която са самопоставя. Но за Панов подобна теза има ефекта на ритуално самоубийство. Едва ли някой би му простил „усилията“ за това ГЕРБ и ДПС да съставят правителство и да управляват. А кой знае? Може пък да си дава сметка, че няма никакви шансове за балотаж и всичко, което наблюдаваме, да е някаква тънка игра. Затова… помага скришом на Радев да спечели – вече и такива оценки се появиха сред десните му фенове.

Затова в нормалните държави кандидатите ги издигат месеци по-рано, а и издигат по няколко, оставят ги да говорят и после правят вътрешни избори. За да се превъзмогнат негативите и да се изчисти публичният им имидж до изборите. Ама кой тук ще тръгне да прави такива неща?

автор: Валентин Георгиев

duma.bg