Тереза Мей към легално пребиваващите: Искаме да останете и след Брекзит

Искаме да останете в страната и след Брекзит, обяви премиерът на Великобритания Тереза Мей към гражданите от Европейския съюз, които живеят и работят легално на Острова.

Това тя направи в отворено писмо. В него тя се обръща към около 3 млн. души, граждани на страни-членки, предава news.bg.

Техният статут и място в страната и обществото е един от най-сложните въпроси за британските власти преди и след референдума за членство в ЕС.

Писмото ще бъде публикувано в страницата на Мей във Фейсбук.

Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обединиха на срещата си вчера около това, че дискусиите около „развода“ трябва да бъдат ускорени през следващите месеци.
В средата на миналата седмица главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви на пресконференция, че преговорите с Великобритания са в задънена улица.

Преговорите през миналата седмица приключиха без реален резултат, след като Лондон не се ангажира с конкретна сума за уреждане на финансовите въпроси с Брюксел, което според Барние е „обезпокоителна“ безизходица. Брюксел отказва да преминат към втората фаза, а именно започване на преговори за бъдещите търговски отношения, докато не се уредят три ключови въпроса: финансовите задължения, правата на гражданите на ЕС на Острова и ирландската граница.

Тереза Мей към легално пребиваващите: Искаме да останете и след Брекзит

cross.bg