Тити стана собственик на 35 милиона дълг

В последните дни пък самият Тити остро нападна старото ръководство (хората на Божков), че било некомпетентно, и дори „не се обадило веднъж на самия Божков“.
Приказките на Тити не могат да се приемат с твърде много вяра, той обича да си говори. Важно е да се видят фактите.
В края на Април „Левски“ публикува финансовия си отчет. И видяхме проявление на „мисирките“ и на журналистическото слабоумие. Бе обявено, че „Левски“ има 16 милиона лева дълг, и това изглеждаше като чудо, на фона на близо 40 милиона, когато Черепа пое отбора.
Това обаче НЕ е вярно. Дълговете на „Левски“ реално са 35 милиона, което се вижда от самия отчет. Те са разделени в няколко пера, като 16 милиона е само най-голямото от тях. Това са счетоводни манипулации, за да изглежда клубът в по-добро състояние. Но реално общата сума не може да се скрие.
Очевидно Божков основно е издържал клуба. Което не е малко – дори само разходите за заплати са били 13 милиона лева, а общо разходите са 21 милиона. Разбира се, „Левски“ има и собствени приходи, независими от Божков, но видно от отчета, има някакви 18 милиона „приходи от продажби“, както и други 7 милиона – „поети нови заеми“, което прилича да са 25 милиона от Божков.
Тези суми обаче са отишли за текуща издръжка, както и за минимално плащане на старите заеми. Най-вероятно е плащано основно към НАП – 2-3 милиона за 1 година.
Всичко останало, което повлича „Левски“ надолу, си стои.
В този формат, Тити няма как да спаси отбора. Фактически няма как и да намери нов спонсор. Защото появи ли се такъв, тия 34 милиона веднага ще му се нахвърлят. За старите кредитори, няма по-добро от това отборът да се спаси. Все някога ще го изнудят да им плати.
Т.е. който и да дойде, като собственик, ще трябва да е готов да плати.
Точно затова и собственик у нас реално не може да се намери. Възможен е само субект, тип „Божков“, с големи връзки във властта, а вероятно – и в подземния свят. Човек, от когото се страхуват. И страхът може да потисне желанието за съд и търсене на пари. „Искаш ли да се разправяш с Черепа“ – тази мисъл е достатъчна, за да останат доста дългове в „замразено“ състояние и да се печели време.
Аз лично, за втори такъв фактор, не се сещам. Може би Делян Пеевски. Но Пеевски не е криминален бос, нито мутра. Той е от новото поколение „лакирани“ законни бизнесмени, които правят всичко през държавата. А спрямо такива, можеш да пробваш граждански дела и натиск през УЕФА. Няма страх за живота ти. Точно затова Пеевски няма сериозен стимул да вземе „Левски“.
Работата няма да стане и със „спонсори“, защото без да са собственици, са още по-незащитени. Ако efBet даде 8 милиона (което е силно съмнително), веднага ще завалят дела и запори, за да се усвоят тези пари от кредиторите. Няма да може спокойно да се издържа отборът, като при Божков.
В крайна сметка, самият той очевидно качи, и Тити, и Бойко, на шейната, и ги пусна по пързалката. Направил е всичко възможно, накрая е подарил и акциите. Той остава „светла личност“ в историята на „Левски“. Която му подари още 1 година, добра селекция, добър треньор, и силен (като за нашите мащаби) отбор, в близост до титлата и купата на България. Накрая го смазаха, а с това потъна и „Левски“.
Сега отговорността за спасението е у Бойко Борисов. Но точно в този момент – на хиляди народ, оставащ без работа, та дори – при трудна емиграция, това да се спасява футболен отбор е безумие. Ако Бойко го направи, може да предизвика бурен протест срещу себе си. Начело ще е агитката на ЦСКА, която вече вилнее и буйства от гняв. А ако не го направи, 2-3 хиляди ядосани левскари ще идат пред Министерския съвет и ще крещят „защо погуби спасен отбор“.
Не е изключено развръзката да стане съвсем скоро. С изтичането на карантината, да започнат нови протести. Достатъчно е левскарите да идат на един от тях, и властта ще се разклати.
Източник: komentari.com
loading...