Това беше ходът, който капитулира ПП

Не вярва, че този парламент ще успее да състави кабинет

Политологът Христо Панчугов е категоричен, че никак не е изненада фактът, че Асен Василев върна мандата на президента Румен Радев.

Според него връщането на мандата в тази ситуация не може да бъде оправдано с някаква сметка, без реално гласуване.

„Беше създадена политическа програма, която да се осъществява през следващите шест месеца. Цяла седмица се водеха преговори, ПП отговориха на ултиматума на БСП, трябваше този политически дневен ред с новите лица да бъде подложен на гласуване в парламента. Тогава щеше да се види в крайна сметка дали има необходимата подкрепа и откъде идва тя“, заяви Панчугов в интервю за БГНЕС и добави, че „простото връщане на мандата е капитулация пред възможността да се намери политическо решение“.

Политологът не вижда възможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.
Той подчертава, че предвид факта, че говорим за едни и същи хора, не може да си представи какво може да се промени, за да бъде реализиран мандат в рамките на 47-то Народно събрание.

По всяка вероятност отиваме на избори. Тук обаче големият въпрос е дали ще бъде намерена причина да се протака колкото е възможно по-дълго разпускането на парламента или ще видим експедитивно търсене на нова легитимност за нов парламент, заключава политологът.

blitz.bg